![]()
Skåne Helén Fritzon känner ingen nybörjarångest inför de fem kommande åren som EU-parlamentariker.
– Jag har arbetat med EU-frågor ända sedan Sverige gick med 1995, säger hon.
Hon är Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet och hennes vision är att bygga ett starkare Europa tillsammans med alla medborgare och där klimatfrågan spelar en viktig roll.
Hon är klädd i röd kavaj och petar bort luggen från pannan när hon berättar om sina visioner för EU. Hon är främst skåning och sedan europé, betonar hon.
Hon vill skärpa EU-politiken på tre områden: jobben, klimatet och värderingarna. I Sverige har Socialdemokraterna gått samman med de liberala partierna och Miljöpartiet för att hålla Sverigedemokraterna utanför regeringsmakten.
– Jag vill göra samma sak i EU-parlamentet. EU-valet är ett värderingsval och många ser det som ett ödesval. Högerextrema och högernationella krafter är på frammarsch och utmanar rättsstatens värderingar, som är EU:s grundpelare. Nu gäller det att visa på de goda exemplen med våra grundvärderingar, betonar hon.
Efter EU-valet kan styrkeförhållandena i parlamentet förändras och då riskerar, enligt Heléne Fritzon, beslutsprocessen att försvagas och bli rörigare vilket leder till ett svagare EU.
Heléne Fritzon är van vid att samarbeta med liberaler, centerpartister och miljöpartister. Både i Kristianstad där hon var kommunalråd och i regeringen som migrationsminister.
Hon har redan fem år bakom sig som representant i EU:s regionkommitté, som samlar borgmästare från olika EU-länder.
– Det var en bra skola och en stor glädje att arbeta för Socialdemokraterna i Sverige i den kommittén. Jag lärde mig hur systemet fungerar.
1995 stod hon på 25:e plats på Socialdemokraternas vallista.
– Jag fick jobba med EU-frågor hemma i Kristianstad.
EU-valet är, enligt henne, inte enbart ett val till EU-parlamentet utan ett val till både riksdag, region och kommun.
– En majoritet av de beslut som tas lokalt och nationellt är kopplade till beslut i EU.
Det såg hon som kommunalråd.
– EU påverkar väldigt mycket i kommunerna, förklarar hon. Ett tydligt exempel är de nya upphandlingsregler som trädde i kraft när vi gick med. Det ändrade hela systemet i landets kommuner.
Sverige har kämpat länge för att skapa ett gemensamt asylsystem i Europa.
Som migrationsminister mötte hot ett nästan ogenomträngligt motstånd från sina europeiska kollegor.
– Motståndet är hårt och blir inte lättare av att högerkrafterna står emot. Jag ger inte upp och tror att vi kan nå framgång i frågan i ministerrådet för ett gemensamt asylsystem, säger hon.
Hon ser en möjlighet att sätta press på de länder, som inte lever upp till EU:s asylpolitik.
– De ska heller inte få ta del av de EU-pengar som till exempel Ungern och Polen får i dag. Pengar biter när argumenten inte gör det. Polen och Ungerns drar in omfattande bidrag till jordbruksstöd, regionalstöd och en mäng andra tillväxtstöd. Vill de inte vara med och ta ett gemensamt ansvar för asylpolitiken ska det märkas. EU ska anta en ny sjuårsbudget och där står ett fönster öppet. Nu kan vi visa att vi menar allvar, konstaterar hon.
Det EU som Sverige blev medlen i 1995 ser annorlunda ut i dag. Då var det femton medlemmar och nu är det 28.
Brexit är en utmaning för inte minst Sverige, eftersom vi ofta har samma uppfattning i frågor om handel och ekonomi.
– Om Storbritannien försvinner förlorar EU en betydande del av sin budget. Sverige är en stor nettobidragsgivare och brexit ska inte drabba svenska skattebetalare. Då gäller det att prioritera om i budgeten, säger Heléne Fritzon.
Jordbruksstödet utgör drygt en tredjedel av EU:s samlade budget. Där ser Heléne Fritzon möjligheten att omfördela stödet till en hållbar livsmedelsproduktion.
– Vi kan styra i riktning mot en klimatomställning där små- och medelstora företag kan spela en större roll. Företag med framtidsinriktning har en möjlighet här. Jag vill sätta ett tak på stödet till stora gårdar. I dag tar de stora godsen hem de stora stödpengarna.
Heléne Fritzon bor i Degeberga och tänker arbetspendla till Bryssel.
– Av förklarliga skäl går det inte med tåg, men jag ska planera mina uppdrag så mycket det går för att ta tåg istället för flyg. Vi vill att det ska bli lika enkelt att åka tåg som flyg genom en enklare plattform för bokning samt stärka konsumentskyddet, precis som för flyget i dag.
Hon välkomnar att EU-parlamentet vill förbättra villkoren för byggjobbare och lastbilschaufförer med skärpta regler för arbetsmiljö och löner för dem som jobbar i andra EU-länder.
– Det är viktigt att svenska kollektivavtal tillämpas på svensk mark för alla. Den fria rörligheten får inte bli en rätt att utnyttja människor. Det har vi drivit igenom och nu vill det till att reglerna efterlevs också, betonar Heléne Fritzon
En tredjedel av Europas kvinnor har inget avlönat arbete.
– Jag tror att de flesta vill arbeta för egen försörjning med egen lön. Därför måste vi arbeta för fler jobb i Europa. Vi har kommit långt med jämställdhet i Sverige, men vi har en bra bit kvar, inte minst i Europa.
När det gäller skattepolitik är Heléne Fritzon tydlig:
– Vår grundinställning är att det är en nationell angelägenhet, men ska vi klara klimatomställningen är jag öppen för en gemensam syn.