Quantcast
Channel: skd.se
Viewing all 95545 articles
Browse latest View live

507 har skrivit under namninsamlingen

$
0
0

Blentarp På måndagen lämnade även Blentarpsbon Evy Wigerfelt in en lista till politikerna med 507 namn för att rädda Blentarpsgården från stängning.
– Det borde få politikerna att inse att äldreboendet är viktigt för byn, säger hon.

Evy Wigerfelts 93-åriga mamma bor själv i en lägenhet i Helsingborg.

– Hon har hemtjänst men glömmer mycket och klarar inte att ta hand om saker själv. Hon känner sig otrygg och vill få en plats på ett äldreboende.

I fjor ansökte Evy Wigerfelt därför om en plats på Blentarpsgården åt sin mamma.
– Men hon nekades. I dag måste man som äldre vara i ett fruktansvärt skick, knappt medveten, för att få en plats. Det är inte klokt. Man blir ju rädd för hur det ska bli för en själv om man blir så gammal.
Hon kommer att fortsätta kämpa för att hennes mamma ska komma in på ett boende.
– Men i juli flyttar hon till en lägenhet i Blentarp så att jag lättare kan hjälpa henne. Det kommer att bli tufft och hyran är på 9 300 kronor i månaden.

Evy Wigerfelt har också valt att engagera sig för att Blentarpsgården inte ska stängas. För fjorton dagar sedan drog hon igång en namninsamling och listan har suttit uppe på Tempo i Blentarp. På måndagen lämnade hon in den till politikerna i vård- och omsorgsnämnden. Totalt är det 507 Blentarpsbor som har skrivit under.
– Man säger att det är många äldre som vill bo kvar hemma med hemtjänst. Men det är lätt att få de svar man vill ha. Den här genrationen som det handlar om vill inte vara till besvär, men att sitta ensam och otrygg, det är inte livskvalitet. Och det heter ju så fint att man ska få bo var man vill, varför är inte verkligheten så då?


Svedala utreder privatisering av äldreboenden

$
0
0

SVEDALA Socialnämnden initierar nu en utredning för särskilt boende i privat regi enligt lagen och valfrihet, LOV.
Det innebär en öppning för att låta privata aktörer driva äldreboenden i Svedala kommun.

– Det viktigaste är valfriheten. Det finns ett egenvärde i att själv få lov att välja var man vill bo någonstans och vem som ska ta hand om mig när jag blir gammal, säger socialnämndens ordförande Per Mattsson (M).
Det är han som initierat förslaget att låta vård- och omsorgsförvaltningen utreda förutsättningarna att införa LOV, lagen om valfrihet inom särskilt boende.
Men det var en oenig socialnämnd som sa ja till förslaget som inte fick stöd av oppositionens socialdemokrater.
S reserverade sig mot uppdraget, som är ett första steg mot att låta privata vårdföretag driva äldreboenden i Svedala kommun.

Svedala kommuns invånare blir allt äldre och behovet av platser i särskilda boenden ökar påtagligt de närmaste tio åren. Minst fem platser varje år måste kommunen säkra upp enligt befolkningsprognoserna fram till 2030.
– Vi får se vad det blir av det här, det vi vet är att det finns bolag som är intresserade av att bygga, bland annat på Segestrand i Svedala, men det kan även bli aktuellt i Bara, säger Per Mattsson.

Det privata äldreboende på Segestrand är planerat sedan tidigare av byggföretaget Veidekke som med klartecken kan börja bygga 2020 för att ha ett boende klart 1,5 år senare. Här kan enligt planerna ett tjugotal trygghetslägenheter byggas samt ett äldreboende med uppemot fyrtio platser.
Syftet med att införa valfrihetssystemet LOV, enligt Per Mattsson, är att stimulera utveckling och nyetablering av externa vårdentreprenörer i Svedala.

– Vår verksamhet är bra och vi vill även att det blir så i fortsättningen. Men det kan vara positivt att jämföra sig med någon annan. Med fler aktörer inom området ges både brukarna valfrihet men även personalen kan välja mellan arbetsgivare, säger ordföranden Per Mattsson.
Politiker och tjänstemän har varit på studiebesök och inspirerats av bland annat Kävlinge som för två år sedan initierade ett privat särskilt boende med 72 platser.
– Det öppnade i februari och på 24 platser bor det redan människor, berättar socialchef Leena Berlin Hallrup.

Som Skånskan berättade i förra veckan kommer det särskilda boendet Erlandsdal på Pilspinnaregatan öppnas vid årsskiftet.
Här finns åtta nya platser som vid behov kan tas i bruk i väntan på ett beslut om och när ett nytt serviceboende ska byggas.

Åtta ytterligare platser togs tidigare år i bruk igen på Toftaängen men parallellt brottas kommunen med Arbetsmiljöverkets krav på en ombyggnad av Holmagården. Under en ombyggnad måste boendet utrymmas och tillfälliga platser lösas på annat håll. Alternativet som också diskuteras är att bygga en helt ny verksamhet i kommunalregi.
– Jag lutar åt att vi bygger om Holmagården. Frågan är vad som är optimalt för kommunen. Bygger någon annan åt oss behöver vi inte låna pengar för att bygga nytt, säger Per Mattsson.

En konsult har tittat på olika alternativ för att få fram fler platser i äldreomsorgen. Han anser det vara ekonomiskt och fysiskt möjligt att bygga ut:
Holmagården med 20 nya platser. Idag finns här 46.
Toftaängen med 8-16 platser. Idag finns här 40. Solgården, Klågerup: 6-8 nya platser jämfört med dagens 33.
Konsulten påpekar även att Holmagården eller Toftaängen skulle bli attraktivt att driva av en extern part efter en ombyggnad.
Först till hösten är målsättningen att kunna ta ett beslut utifrån allt utredningsunderlag.

Blentarpsbor protesterar mot stängning av boende

$
0
0

Blentarp/Sjöbo Förslaget om att stänga Blentarpsgården i höst har väckt starka reaktioner i byn.
På måndagen lämnade byalaget in en protestskrivelse till politikerna för att stoppa planerna.

Det blev känt redan för ett år sedan att vård- och omsorgsnämnden skulle behöva lägga ner ett äldreboende för att få ekonomin att gå ihop. På nämndens möte i slutet av april bestämdes det att det blir antingen Blentarpsgården eller en avdelning på Björkbacken som läggs i malpåse i höst. Intagningsstopp har därefter införts på båda ställena.

I Blentarp har stängningen väckt stor oro, säger byalagets ordförande Marie Kristiansson Bchara.
– Vi har träffat många bybor och personal på Blentarpsgården och folk är oroliga, ledsna, upprörda och känner stor frustration. Man säger också att det råder väldigt stor oro bland de äldre som bor på boendet. De mår inte bra.

Både Blentarpsgården och Björkbacken har svårt att fylla sina platser. Det innebär att de som bor på den verksamhet som måste stänga får flytta över till den som blir kvar. På Blentarpsgården handlar det om åtta-nio personer och på Björkbacken runt tolv stycken.
Marie Kristiansson Bchara säger att man är kritisk till att Blentarp kan riskera att bli av med sitt enda äldreboende.
– Har man bott i byn och omnejden så vill man ju också göra det de sista åren. Att komma på tanken att flytta äldre och sjuka, många är i hög ålder, är inte försvarbart både ur ett medicinskt och etiskt perspektiv.
Hon nämner även att det kan bli svårare för anhöriga att besöka sina kära om de ska placeras i Sjöbo.
– Vi har inga kommunikation från Blentarp till Sjöbo som är duglig.

Enligt tjänstemännen är det allt fler äldre i Blentarp som väljer att bo kvar hemma om de får hemtjänst.
– Det finns äldre som är sjuka och som sitter ensamma i sina stugor och villor på landsbygden och som inte vill något hellre än att komma in på ett äldreboende. Men de får inte. De nekas för att de är för ”friska”.
– Vi måste ta hand om alla våra generationer och vi måste jobba för en levande landsbygd. Vi kan inte fokusera allt på centralorten. Blentarp är en stor by men får vi inte behålla den service som vi behöver så får vi inte fler som flyttar hit.

På söndagskvällen samlades byalagets styrelse och då författade man ihop ett brev till ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Berit Lundström (M), samt politikerna i kommunfullmäktige, som lämnades in till kommunen på måndagen.
– Vi hoppas att politikerna lyssnar på oss och inte tar något förhastat beslut. Vi vill ha kvar Blentarpsgården.
Om det inte är möjligt att behålla hela äldreboendet föreslår byalaget att den tomma delen görs om till ett mellanboende.
– De äldre som har behov av hemtjänst kan flytta in och få tillgång till servicen som finns på ett äldreboende som gemensamma måltider och sociala aktiviteter. Skillnaden är att personalen inte jobbar där dygnet runt.

En stängning av Blentarpsgården skulle spara kommunen en personalkostnad på cirka sju miljoner kronor per år medan en avdelning på Björkbacken motsvarar knappt tre miljoner kronor.
– Jag förstår att man måste spara men det får inte ske på bekostnad av våra äldre. Jag är helt övertygad om att man kan spara på andra ställen.
Vård- och omsorgsnämnden tar beslut om stängning den 21 maj.

Nu spelar Vinc för Hörby-Höör

$
0
0

TENNIS Förre världsstjärnan Andreas ”Vinc” Vinciguerra, 38, gjorde i helgen debut då Hörby-Höör spelade 2-2 hemma mot Fair Play i Svenska tennisserien herrar 35 södra.

Hörby-Höör TK-Fair Play TK 2-2
Singlar: Andreas Vinciguerra-Igor Vlassiouk 6-0, 6-1, Magnus Johansson-Fredrik Ericsson 5-7, 4-6, Darryl Mc Cormack-Nils Christian Broering 1-6, 2-6.
Dubbel: Andreas Vinciguerra/Magnus Johansson-Fredrik Ericsson/Nils Christian Broering 6-1, 6-3.

– Höör har haft många elitlag, men inget med en världsstjärna i en sådan global sport som tennis. Vi tycker att det är fantastiskt roligt att ha honom här, säger klubbchef Fredrik Tuvesson och utbrister.
– Helt sjukt att lilla Hörby-Höör TK fått den här möjligheten.
Han berättar entusiastiskt om hur det gick till när Vinciguerra, som varit rankad på 33:e plats i världen, hamnade i klubben.
En personlig relation ligger bakom.
– Vi har känt varandra länge och jag reste bland annat med som landslagstränare då han var junior.
– Och efter att ha pratat för ett tag sedan tyckte båda att det var en bra idé.

Andreas Vinciguerra kommer närmast från spel i Ystad, men även lördagsmotståndaren Fair Play finns bland de tidigare klubbarna.
Viss förvirring uppstod också i Malmölaget strax före matchstart.
– Någon var tydligen försenad och Fair Play trodde därför att Vinc skulle spela förstasingel för dem.
– Och vi fick dessutom frågan om varför en Malmöbo valt spel i Hörby-Höör.
Debuten blev en stor succé.
Vinciguerra körde först över Igor Vlassiouk, 6-0, 6-1, och i dubbeln triumferade 38-åringen överlägset i par med ordföranden Magnus Johansson. Fredric Ericsson/Nils Christian Broering var chanslösa, 6-1, 6-3.
– Klart man ser att han fortfarande är på en helt annan nivå. Det går inte att jämföra, konstaterar Fredrik Tuvesson.
– En tidigare världsstjärna mot hobbyspelare.
Efter matchen fick klubbchefen ett meddelande av Vinciguerra via Facebook Messenger.
– Tack för idag. Det var kul att lira lite. Blodad tand nu.
Tuvessons svar:
– Tack själv. Djävligt kul att du lirade.
54-åringen avslöjar att han blev smått chockad då meddelandet dök upp från Vinc.
– Det säger en del om vilken fantastisk människa han är. Normalt sett hade det varit jag som tackat.

Vad är sagt framöver?
– Vinc spelar när han kan. På lördag möter vi Ystad på hemmaplan och vi får se hur det blir med hans medverkan.

I premiären förlorade Hörby-Höör med 1-3 borta mot Allmänna tennisklubben Lund.
Svenska tennisserien består av fyra serier där respektive segrare går till SM-slutspel.

Hörby-Höör TK-Fair Play TK 2-2
Singlar: Andreas Vinciguerra-Igor Vlassiouk 6-0, 6-1, Magnus Johansson-Fredrik Ericsson 5-7, 4-6, Darryl Mc Cormack-Nils Christian Broering 1-6, 2-6.
Dubbel: Andreas Vinciguerra/Magnus Johansson-Fredrik Ericsson/Nils Christian Broering 6-1, 6-3.

Vet att uppskatta en vacker bok

$
0
0

Bibliofil. Vackert inbundna böcker är något som Sven-Eric Davidsson uppskattar. Det syns där hemma i Lomma, dit han flyttade i början på 60-talet, för så var det bestämt.

Namn: Sven-Eric Davidsson
Yrke: Pensionerad folkhögskolelärare, pastor i Equmeniakyrkan.
Familj: Hustrun Lisbet, två barn, fyra barnbarn.
Bor: Radhus i Lomma, där de bott sedan det var nybyggt 1970.
Intressen: Hantverk, i synnerhet bokbinderi. Vin.
Aktuell: Fyller 80 år den 16 maj.

Sven-Eric Davidsson växte upp som näst äldst av nio syskon i Kila socken utanför Sala i Västmanland, där hans far arrenderade ett lantbruk,
– Jag hade väl inga klara planer när det gällde yrke, mer än att bonde, det skulle jag inte bli. Jag hade lärt mig att det var ett alldeles för slitigt arbete.
Genom uppväxten kom han in i Missionskyrkan, och bara 21 år gammal började han studera på Teologiska seminariet, ett internat på Lidingö.

Efter fyra års studier blev han tilldelad stationering i Lomma. Så han flyttade dit med Lisbet, som han gift sig med 1963.
– Vi hade träffats på ett konfirmationsläger i Kopparberg.
Som nedflyttad till Skåne blev han pastor i missionsförsamlingarna i Lomma, Borgeby och Furulund.
– Det var en heltidstjänst, men det var väl inte riktigt jobb för en heltid.

Tjänsten i Lomma var på två år. När de hade gått gick han över till annat arbete, men har fortsatt vara engagerad i församlingen på annat sätt.
Han läste in sin gymnasiekompetens och var distriktskonsulent för SMU, Missionsförbundets scoutverksamhet, i Skåne och Blekinge 1966-1971.
Sedan följde tre år som utbildningskonsulent på Frikyrkliga Studieförbundet, med placering i Lund.
Han studerade medan han arbetade:

– Jag började med yrkesinriktade kurser, läste it och administrativ teknik, fortsatte med sociologi och statskunskap.
– Sedan kom jag in på Lärarhögskolan, gick folkhögskolelärarlinjen i Linköping i ett år.
Efter utbildningen var han lärare på Tomelilla folkhögskola i ett par år innan han fick anställning på folkhögskolan Hvilan i Åkarp.
– Jag undervisade mest på fritidsledarutbildningen, men hade också en del samhällskunskap och religionskunskap på den allmänna linjen.

2004 gick han i pension, vid 65.
Sven-Eric Davidsson har också varit engagerad i kommunpolitiken. 1970 valdes han in i kommunfullmäktige för Folkpartiet, det som numera heter Liberalerna.
Han verkade speciellt i fritidsnämnden, där han var ordförande.

Sedan följde några år när han var borta från den aktiva politiken, men han återvände senare som kommunal revisor och nämndeman.
Han har också hela tiden varit engagerad i missionsförsamlingen, som heter Equmeniakyrkan sedan 2011, då Missionsförbundet, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan gick samman.
Nu är han vice församlingsföreståndare. En tid var han ordförande och fick 1987 vara med om att inviga Strandkyrkan i Lomma, belägen i det område som då växte fram söder om Höje ås mynning.
Han var för övrigt även engagerad i att bygga seglarklubbens hus.

– Vi skaffade den första båten ganska snart efter att vi kommit hit. Den första segelbåten skaffade vi en bit in på 1970-talet.
Med havskryssaren blev det en del familjesemestrar.
– Den längsta turen vi gjorde var upp till Västerås, min gamla hembygd. Sedan åkte vi tillbaka genom Göta kanal.
Sven-Eric Davidsson har också arbetat i hembygdsföreningen. I denna tidnings arkiv kan man sålunda hitta bilder på honom vid olika arrangemang, när han till exempel glättar linnetyg och eller binder in böcker.

– Min farmors man ägnade sig åt hobbybinderi. När han dog lämnade han efter sig en del utrustning; ingen annan var intresserad av den, så jag tog hand om den.
– Jag har alltid varit intresserad av böcker, hållit på med dem på olika sätt.
Han började pilla lite grand, och när han insåg att han behövde lära sig mera sökte han hjälp på Universitetsbiblioteket och Historiska museet i Lund.
– Där fick jag lite mera kunskaper.

När han en gång var på semester gjorde han ett återbesök på sin gamla teologiskola på Lidingö, och där hittade han något att sätta tänderna i:
– Där fanns en bibelsamling, en av de mest omfattande i landet. Den hade legat nerpackad i decennier, men nu hade den lagts upp i montrar.
– Det var fina böcker, men många gånger i ett skick som nästan kunde få en att gråta – jag erbjöd mig att göra vid dem.
Erbjudandet antogs – men i ersättning fick han nöja sig med mat och husrum.

På den tiden satt han i styrelsen för fritidsledarskolorna i landet, vilket innebar att han reste till Stockholm ett par gånger per termin.
– Då passade jag på att åka till Lidingö och renovera böcker.

Hans senaste större bokbindarprojektet handlade om böcker på en kursgård i Äspö i södra Skåne.
– Det är en gammal prästgård. Där fanns ett bibliotek med prästens gamla böcker, flera i högsta grad i behov av renovering.
Han erbjöd sig ånyo att göra en insats, och när han skulle ge sig av lämnade föreståndaren över en kasse böcker. Det visade sig till stor del bestå av så kallade pigromaner. Knappast sådan litteratur som bokrenoverare brukar ägna någon omsorg, men Sven-Eric Davidsson vill inte rynka på näsan:
– Det var de böckerna som lärde svenska folket att läsa.

Han tycker om vackra skinnband, men nu binder han inte in mycket:
– Det är så billigt att köpa gamla böcker nu.
Han tycker om att titta i antikvariat, och ett mål har han uppfyllt för länge sedan:
– Jag bestämde mig för att jag skulle ha minst ett verk av varje nobelpristagare i litteratur.

– Vilken av dem jag tycker bäst om? Den frågan är väldigt svårbesvarad, men sammantaget ger de en fin bild av kulturutvecklingen, i första hand i Europa.
Vin är ett annat intresse.
– När jag fyllde 50 ficka jag en aktie i ett vinslott i Bordeaux.
Det är Chateau de Haux, där huvudägare är en dansk vinfirma.

Tillsammans med några andra har Sven-Eric Davidsson bildat en vinakademi:
– Vi är ett gäng som träffas en gång per år och provar lite nya viner från slottet.
80-årsdagen ger säkert också anledning att smaka ett gott vin.

Namn: Sven-Eric Davidsson
Yrke: Pensionerad folkhögskolelärare, pastor i Equmeniakyrkan.
Familj: Hustrun Lisbet, två barn, fyra barnbarn.
Bor: Radhus i Lomma, där de bott sedan det var nybyggt 1970.
Intressen: Hantverk, i synnerhet bokbinderi. Vin.
Aktuell: Fyller 80 år den 16 maj.

Drogad och utan körkort

$
0
0

HURVA Under bilturen på motorvägen var den 54-årige mannen påverkad av amfetamin. Han saknade dessutom giltigt körkort.
Nu har han dömts till fängelse.

Mannens bilfärd på E22 den här januaridagen tog stopp i höjd med Hurva.
Då stoppades han av polis och det visade sig att 54-åringen saknade giltigt körkort.
Brottet betraktades som grovt eftersom han gång på gång gjort sig skyldigt till samma brott tidigare.

Den 44-årige mannen förekommer under 36 avsnitt i polisens belastningsregister. Så sent som i oktober förra året dömdes han bland annat för flera grova olovliga körningar och för rattfylleri vid två tillfällen.

Då dömdes han till tre månaders fängelse och den domen har inte verkställts än.
När mannen stoppades under turen på motorvägen i Hurva visade det sig att han även körde bilen när han var påverkad av narkotika.

En provtagning visade att det fanns spår av amfetamin i hans blod.
Nu har mannen dömts för grov olovlig körning och för rattfylleri.
Mannen döms till en månads fängelse.

Runt 40 entreprenörer deltar under Matrundan

$
0
0

sydost Runt 40 olika matföretagare på Österlen deltar i årets Matrundan, som ordnas för tolfte gången under Kristihimmelfärdshelgen den 30 maj–2 juni.
Och i år väljer man också att lyfta fram biets betydelse för växter och miljö.

Ölkorv från Ingelsta kalkon, en blomkålsbakelse från Tastecelebration Residence, sillinläggningar från Buhres fisk, surdegsbröd från Olof Victors, smör från Vitaby kyrkby mejeri, äppelcider från Kivik musteri och spettekaka från Kiviks bageri.
Det är bara några av de lokala delikatesser som dukats upp på ett långbord när medlemmarna från Matrundan på Österlen träffas på Köpingsbergs vingård den här tisdagen för en kickoff för årets Matrunda.
– Det här är en chans för oss att visa vad vi bjuder på och en möjlighet för oss medlemmar att träffa varandra, säger nätverkets ordförande Helena Ingvarsson.

Nätverket har 42 medlemmar, varav 5 är nya. Nästan alla deltar också i årets matrunda.
– Matrundan är lite som Konstrundan. Vi vill att besökarna ska kunna komma hem till producenterna.
Under de fyra dagarna kan besökarna åka runt mellan de olika olika gårdarna och företagen för att provsmaka och handla med sig hem olika lokala produkter.
– Och om man lyfter blicken och ser Österlen lite från ovan slås man just av mångfalden av matprodukter från vår region. Här finns praktiskt taget allt: kött, fågel och vilt, fisk, grönsaker, mejeriprodukter, senap, rapsolja, bröd, öl, vin och äppeldrycker av alla slag. Lägg därtill spettekaka och choklad, honung och kryddor.

Varför har Matrundan blivit så populär, tror du?
– Det är allt mer viktigt för konsumenterna idag att veta var maten som de köper kommer ifrån och hur den har producerats. Det blir annat än att bara se produkten på hyllan i Icabutiken som man handlar i till vardags.
– På flera ställen kan besökarna också få testa på olika saker. Till exempel pressa sin egen rapsolja eller få en kurs i hur man filear fisk.

Helena Ingvarsson har varit med sedan evenemanget startade för tolv år sedan.
– De sista åren har det blivit tydligare hur mycket man samarbetar i nätverket. Bland annat har Van Ufford i Ystad choklad gjort en choklad med rostade senapsfrön från Petersborgs gård utanför Smedstorp.
Ett annat samarbete som märks under Matrundan är ”Primörtur i Paradiset”.
– Det är ett samarbete mellan Kiviks Musteri, Restaurang Allé och Rörumsro Musteri. Deltagarna startar med frukost och åker sedan på traktorsläp genom äppelodlingarna till de olika anläggningarna.

I år lyfter Matrundan biets betydelse för växter och miljön. På Drakamöllan gårdshotell håller Maria Sandell från länsstyrelsen föredraget ”Klimatkrisen, så mår insekterna och krypen i Drakamöllans naturreservat”. Hos Linas & binas i Sillaröd blir det provsmakning, tipspromenad och workshop för att göra bivaxomslag, det naturliga alternativet till plastförvaring. Och på Kiviks musteri är temat ”Från bi till bubbla – utan bin inga äpplen, äppelmust eller cider”.
– Biet och många andra insekter är ju otroligt viktiga för att det ska växa. Därför vill vi hylla dem lite extra i år, säger Helena Ingvarsson.
I nätverkets tidning (och på hemsidan) går det att hitta alla matställen som medverkar.
– I år har vi också bytt namn på tidningen till Matrundan – din matkarta över Österlen. Tanken är att man ska behålla den efter matrunda för att kunna besöka oss fler gånger under säsongen.
I framtiden hoppas Helena Ingvarsson att det kan gå tåg eller bussar till ställen på Matrundan.
– Men så länge uppmanar jag folk att fylla bilen när man ändå åker och packa den full med godsaker. Eller varför inte ta cykeln? Det är det en del som gör.
Årets Matrunda äger rum 30 maj-2 juni.

Skurup får klara sig utan sin skyttekung

$
0
0

Fotboll I fjor gjorde han 30 mål och bidrog starkt till Skurups AIF:s serieseger i division 6. I år har han inlett division 5-seriespelet med tolv mål på sex matcher. Fler matcher eller mål för Skurups AIF blir det inte för Filip Bohman. Den 22-årige skyttekungen är nämligen klar för BK Olympic.

– Jag har alltid velat testa högre upp och hade redan bestämt att det här var min sista säsong i Skurup, berättar Filip.
– När så Olympic, som var i akut behov av att få tag i en ny anfallare, plötsligt hörde av sig, så var det inget snack från min sida.
– Jag fick samtalet från dem för inte så länge sedan. Jag tog det direkt!
I förra veckan gjorde han sina två första träningar med Olympic.
– Det gick bra. Det känns som att jag håller måttet.

I lördags såg han sitt nya lag vinna över IFK Malmö med 3-0.
På lördag hoppas han få debutera för Olympic i division 2-bortamatchen mot Stafsinge.
– Det hade varit roligt.
I fjor smällde han in 30 seriemål för Skurup och nätade 13 gånger på fem YA-cupmatcher.
Som nykomling i division 5 inledde Skurup i år seriespelet med fyra raka segrar.
Dock blev det efter detta två förluster.
Tolv mål, inget i premiären, hann Filip Bohman göra på sex matcher innan han signerade övergångshandlingen för Olympic.
– Jag kommer att hålla koll på Skurup även fortsättningsvis. Det kommer nog att gå bra för dem. Någonstans i mitten bör de sluta, tycker Filip.
Han tror att steget från femman till tvåan kan bli lagom stort.
– Jag hoppas kunna utvecklas vidare. Jag siktar högre än division 2.

För Skurups AIF lär tappet av Filip Bohman bli tungt och kännbart.
Fast riktigt i dessa banor tänker inte Per ”Pelle” Andersson, Skurups tränare.
– Andra får kliva fram och ta ansvar, menar Pelle.
Han lyckönskar hellre än beklagar:
– Vi vill förstås inte stå i vägen när han får en sådan här chans. Ett bra steg upp för Filip. Han kommer att klara sig bra även i division 2. Filip är ganska komplett. Stark, snabb, teknisk, seriös. Och så har han ett sjukt bra målsinne.

Pelle Andersson hoppas hitta nya och bra lösningar i anfallsledet.
– Men ingen av de tre som från början var tänkta som anfallare är tillgängliga. Max Rodhe, vår lagkapten som gjorde 15 mål i fjor, drog av korsbandet i november och är borta och kommer så att vara hela året. Vi fick hem Martin Kellerman från Janstorp, men i februari skadade han menisken. Det blir förmodligen inte mer fotboll för Martin. I stället blir det ”gamle” mittbacken Filip Lindblom som skickas fram i anfallet.
Skurup inledde alltså division 5-seriespelet med fyra raka segrar.
– Jo, det rullade på väldigt bra i början. Några av matcherna gick på konstgräs, ett underlag vi är bra på, säger Pelle Andersson.
Med 2-3 mot Barrikaden och 1-3 mot BK Skansen plockades Skurup ner på jorden.
– Tillfälligheter att vi förlorade dessa två matcher. Men jag är nöjd med tolv poäng. Vi är trots allt nykomlingar i serien.

I nästa match väntar Skegrie på bortaplan, sedan Klagshamn hemma och därefter serieettan Ariana.
– Det är tre tuffa matcher vi har framför oss.


Minusresultat på 36 miljoner

$
0
0

Skurup Skola och omsorg kämpar med budgetar i obalans.
Om prognosen inte förändras innan årets slut blir kommunens resultat minus 36 miljoner kronor.
– Den enskilt största anledning är att två förvaltningar inte är i balans, säger ekonomichef Jörgen Petersen.

Just nu ligger skol- och utbildningsförvaltningen back med 24 miljoner kronor. Det handlar om fem miljoner kronor som förvaltningen ska spara på grund av de ökade kostnaderna i gymnasieramen som gick 17 miljoner back 2018.
Utöver det måste förvaltningen hitta ytterligare 17 miljoner att dra in eftersom elevkullen i år är lika stor och förväntas gå med samma minusresultat som i fjor.
Det fanns ett väntat minusresultat för gymnasieramen i slutet av förra året men siffrorna steg långt över förväntan.
– Sluträkningarna överraskade mycket och drog iväg på ett sätt ingen var beredd på, berättar ekonomichef Jörgen Petersen.
Skolförvaltningen med grundskola, gymnasium, vuxenutbildning, förskola och fritids omsätter 423 miljoner om året.

En annan förvaltning som kämpar med att få siffrorna att gå ihop är individ- och omsorgsförvaltningen. Från mars till april har underskottet stigit från 14,5 miljon till 15,2 miljoner.
– Det är marginella förändringar. Det har varit lite mer ansträngt inom Fuss och vård- och omsorg, berättar Petersen.
Alla verksamheter inom förvaltningen har dragit över ramen av olika skäl. Vård- och omsorg har till exempel ett beslut från fullmäktige om utökning av antalet platser på Lillgården som är ofinansierat, står att läsa i prognosen.
Fuss går back knappt fyra miljoner för att behovet av personlig assistans är högre än förväntat. Och ramen för individ och familj förväntas kosta åtta miljoner kronor för placering av barn och vuxna på HVB-hem och institutioner.
Totalt omsätter hela individ- och familjeförvaltningen 270 miljoner kronor.

Redan innan årsskiftet beordrade M-styret att sex miljoner skulle sparas och efter besked om det ökade underskottet i gymnasieramen kom nya order om ekonomisk restriktivitet.
– Efter februari var vi uppe i nästan 40 miljoner i minus och nu är vi nere någonstans på 30 miljoner. Vi har gjort vissa förbättringar. Dels handlar det om återhållsamhet och dels om reavinster, säger Petersen.
Senaste månaden har serviceförvaltningen gått från ett nollresultat till ett plus på 3,3 miljoner.
Det är endast serviceförvaltningen och myndighetsverksamheten som inte ligger back. Den kommunövergripande staben samt den centrala finansieringen ligger också på dryga 10 miljoner minus.

Hur ser du på nuläget i kommunen?
– Det är klart att det är en ansträngd situation. Men det finns en medvetenhet och igångsatta processer. Det är bara frågan hur vi ska komma på rätt sida som ska lösas.
– På sikt får kommunen hitta strategier som gör att vi kommer i mål.

Boende kritiserar utskick

$
0
0

MALMÖ Akelius fastigheter ångrar inte det brev som skickats ut till omkring 150 lägenheter i Kronprinsenhuset. Om inte incidenterna med föremål som kastas ut från huset upphör överväger fastighetsägaren att låsa alla fönster och balkonger.

– Vi sätter alltid säkerheten och arbetsmiljön i första hand, betonar Mikael Ahlborn som är Malmöchef på Akelius fastigheter.
I fredags kastades en petflaska med vätska ut från någon av de övre våningarna i Kronprinsenhuset.
Ingen person skadades men den hade lika gärna kunnat träffa någon av de byggnadsarbetare som är sysselsatta med att renovera fastigheten. Eller någon annan som vistades på innergården.
– Byggnadsarbetarna såg att flaskan kom från hög höjd. Den kastades ner på innergården där vi håller på med reparationsarbeten och vägde uppskattningsvis två kilo, fortsätter Mikael Ahlborn.
– Endast de boende har tillträde till innergården och vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Senare samma dag skickade vi ut ett informationsbrev till samtliga hyresgäster.
Enligt Mikael Ahlborn har det inträffat ytterligare två händelser av det här slaget sedan i höstas. Vid ett tillfälle kastades ett limstift ut.
Brevet som de boende fick i fredags informerar om att det inträffat en allvarlig händelse i fastigheten och att man gjort en polisanmälan.
Den som angriper Akelius personal eller entreprenörer riskerar att vräkas. ”Om det inte sker förbättring kommer vi bli tvungna att låsa alla fönster och balkongdörrar i två års tid”, står det vidare i brevet.

– Jag har full förståelse över att hyresgäster reagerar negativt på detta. Att låsa fönster och dörrar är en sista åtgärd som vi hoppas slippa vidta.
– Nu avvaktar vi polisens utredning och vi kommer att fortsätta ha en dialog med hyresgästerna. Men återigen måste vi vara mycket tydliga med hur allvarligt vi ser på detta och att säkerhet och arbetsmiljö alltid kommer i första hand.

En del boende har beskrivit utskicket som en form av kollektiv bestraffning.
Pierre Mens har bott i huset sedan 1966 och blev inte glad när han läste brevet.
– Akelius överdriver. Jag skulle tro att det här rör sig om ett busstreck.
– I alla tider har det förekommit enstaka gånger att folk kastat ut påsar fyllda med vatten från huset, konstaterar Pierre Mens.
Han ställer sig också frågande till varför det inte står ett ord om att hyresgästerna uppmanas att hålla uppsikt och rapportera när man ser något misstänkt.
– Hur vet man att det är någon hyresgäst som gjort det här? Det är lätt att ta sig in i huset och mot Hästhagen finns det en öppning i fasaden på varje våningsplan.
– Jag tycker att Akelius ska be hyresgästerna om ursäkt och att attityden i brevet är mycket tråkig.
Att bo kvar med låsta fönster och balkonger menar han är helt orimligt.

Hon visar vägen på slottet

$
0
0

VÄGLEDER. – Det är mer av ett samspel mellan guide och besökare nu – innan var det mest att man bara berättade,
Gunni Blixen har varit guide på Svaneholms slott i många år nu.

Namn: Gunni Blixen är vad hon brukar presentera sig som – fullständigt namn är egentligen Gunnel von Blixen Finecke.
Ålder: 69 år
Yrke: Pensionerad mellanstadielärare.
Bor: Näsbyholm
Familj: Tre barn, tre barnbarn
Intressen: Historia, natur
Aktuell: En av de guider som tar hand om besökare på Svaneholms slott vid Skurup.

– Jag har ett allmänt intresse för kulturhistoria och närhistoria, förklarar Gunni Blixen.
Det där intresset kände de till, bland annat Skurupsprofilen Eric Mårtensson, när de värvade henne till Fornminnesföreningen en gång i tiden.
Sedan dess är hon en av dem som tar runt besökare på visningar.

Grupperna som kommer kan ha väldigt olika intressen och bakgrunder, så det gäller att anpassa sina visningar efter åhörarna.
– Vi är väldigt flexibla.
Gunni Blixen räknar efter:
– Vi är sex – nej, sju – personer som guidar här.

Guiderna går ibland också med som åhörare på varandras turer:
– Vi lyssnar på varandra. Vi har ju olika infallsvinklar allihop, så man lär sig alltid något nytt.
En sak har de dock gemensamt, och det är att de alla är lärare i grunden, vana att stå och prata framför en grupp.
Men när Gunni Blixen var tonåring hade hon inga klara framtidsplaner när de gällde yrke, fast det fanns lite vaga tankar om att bli veterinär och få jobba med hästar.

Hon växte upp i Ugglarp, det vill säga det Ugglarp som ligger söder om Börringesjön.
Hon tog studentexamen på Spyken i Lund, på somrarna brukade hon jobba som kioskvärdinna på färjorna mellan Trelleborg och Travemünde.
– Min tvillingsyster och jag gjorde ett anlagstest i Lund.
– Det blev så att jag tydligen var lämpad att bli lärare.

Och så blev det. Gunni Blixen – eller Åkerman, som hon hette då – började på Lärarhögskolan i Malmö.
Hon var färdig mellanstadielärare 1972 och började arbeta på Vannhögsskolan i Trelleborg, fast på högstadiet, med smågrupper.
Där var hon till 1979, samma år som hon gifte sig och fick sitt första barn.
– Vi var gamla barndomskamrater, säger hon angående giftermålet. Vi träffades när jag var åtta och han nio år. Vi började sällskapa i fjärde, femte klass; vi bytte sällskapsringar – det gjorde man då.

Hennes man Jan hade vuxit upp på Näsbyholm, alldeles väster om Skurups tätort, och det var i dess jägarbostad de bosatte sig och där Gunni Blixen fortfarande bor kvar – maken gick bort för tre år sedan.
Hon berättar att hon vid tre tillfällen i sitt liv prövat på att bo på en större ort, som Malmö och Lund, men att hon snabbt återvänt till mindre tätbebyggda trakter:
– Jag är född på landet. Jag trivs med att vara i skog och mark, med lugnet.

Efter jobbet i Trelleborg gjorde hon ett mellanspel i Anderslöv innan hon blev anställd i Klagstorp, och fick med tiden ytterligare två barn.
– I början på 2000-talet blev jag utbränd. Efter ett och ett halvt år var jag tillbaka i arbete, i Alstad. Där var jag kvar till pensioneringen.
Då var hon sedan länge engagerad i Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening, där hon nu är vice ordförande. Den bedriver verksamhet på Svaneholm, som sedan ungefär 100 år ägs av en andelsförening.

I år kommer inte slottsmuseet att ha några fasta öppettider, eftersom det inte finns pengar till att ha personal anställd.
Gunni Blixen berättar att kommunen ger bidrag till verksamheten, men att det varierar så pass mycket att det försvårar en långsiktig planering.
Men även om museet är stängt så visas det för förbokade grupper:

– Vi jobbar mycket på att göra det till ett levande museum, att ge folk en upplevelse. Vi vill inte bara visa föremålen, utan lyfta fram människorna som levt här, säger Gunni Blixen.
Hon nämner som exempel ”Svaneholm by night”, som en av hennes guidekollegor leder och där hon själv är med och spelar spöke.
Hon är, som sagt, mycket historiskt intresserad och besöker gärna andra utflyktsmål. Då har hon också ögon och öron öppna för hur man gör där för att ge besökarna upplevelser.
Till exempel berättar hon om ett slott i Skottland.
– Det gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. De hade levandegjort miljöerna med dockor i naturlig storlek och ljud – i köket fanns ljud från ett kök och så vidare.

Skottland har en speciell plats i Gunni Blixens hjärta. I flera år hade hon och hennes man en stuga i byn Shieldaig i nordvästra Skottland, innanför ön Skye.
Huset såldes för tre år sedan, men ett levande minne från Skottland är den Jack Russellterrier som numera bor i Näsbyholms Jägarbostad, och hennes valp. En labrador hör också till hushållet.

Sedan hon blev bondhustru har Gunni Blixen haft häst på gården, för rekreationsridning, och det är därför hon har det lite svårt med trapporna på Svaneholm när vi gör den här intervjun. Hon berättar att hon var ute och red när en trädgren föll ner med ett brak framför hästen, som blev rädd och ryttaren fick göra, som Gunni Blixen kallar det, en ofrivillig avsittning.
Förhoppningen är att det har blivit bättre när turistsäsongen blir mer intensiv.

Namn: Gunni Blixen är vad hon brukar presentera sig som – fullständigt namn är egentligen Gunnel von Blixen Finecke.
Ålder: 69 år
Yrke: Pensionerad mellanstadielärare.
Bor: Näsbyholm
Familj: Tre barn, tre barnbarn
Intressen: Historia, natur
Aktuell: En av de guider som tar hand om besökare på Svaneholms slott vid Skurup.

Fotbollsfest i Dösjebro

$
0
0

FOTBOLL Dösjöbro IF bjöd upp till dans när de på tisdagskvällen gästades av självaste Malmö FF i 1/16-delsfinalen i Skånes herrsenior-DM.

Låt vara att det inte var MFF:s allsvenska garde som kom, sågs och till slut segrade med 3-2 efter förlängning, utan i stället dess U19-lag, men det faktum att det var just MFF som kom på besök räckte för att runt 1 000 personer skulle lösa entré till DM-duellen på Dösjebro idrottsplats.
– Vi gjorde en jättebra match. Alla jobbade hårt. Och vi gick verkligen för seger, hälsar Niklas Söderström, tränaren i Dösjöbro IF.
Efter de ordinarie 90 minuterna var ställningen 1-1. I förlängningen tog MFF:s U19 ledningen, Dösjöbro kvitterade till 2-2 och hade chanser till fler mål, men MFF:s ungdomliga manskap fick sista ordet när de avgjorde med bara minuter kvar av förlängningen.
– Om det gått till straffar tror jag vi vunnit. Vi hade nämligen en fantastisk målvakt i Robin Bengtsson, påpekar Niklas Söderström.
– Visst, vi förlorade. Snopet, ja. Ändå tror jag alla var nöjda. Det var ju oerhört många som såg matchen, det var feststämning. Och vi spelade jättebra.
Nu hoppas Söderström att MFF-insatsen ska ge effekt även i division 4-seriespelet. Efter sex omgångar väntar Dif alltjämt på sin första trepoängare. Fyra förluster och två oavgjorda är facit så här långt.
– Om vi hade jobbat som mot MFF och varit lika fokuserade även i serien, så hade vi toppat tabellen, tror Niklas Söderström,
– Men vi vet vad gruppen kan och vi börjar få bitarna att falla på plats. Jag är positiv.

Victor Crone till final

$
0
0

Kultur och nöje Schlagerfesten i Tel Aviv har börjat. Victor Crone från Sverige som tävlar för Estland går vidare till lördagens final.

Av tisdagens 17 bidrag tar sig tio vidare till lördagens final. Nationella jurygrupper står för 50 procent av rösterna och tittarna för 50 procent. Alla länder som deltar i första semifinalen samt Israel, Frankrike och Spanien får rösta.

Här är de tio länder som tar sig vidare till Eurovision på lördag:

Grekland, Vitryssland, Serbien, Cypern, Estland, Tjeckien, Australien, Island, San Marino och Slovenien.

Burlövs kommun – Kungörelse

Staten måste ge mer stöd till kom­munerna

$
0
0

Eko­no­mi­rap­porten från Sve­ri­ges kom­muner och lands­ting (SKL) re­do­visades i mån­dags. Som van­ligt varnar SKL för stora un­der­skott som kräver stora skat­te­höj­ningar för kom­munerna
Risken med de åter­kom­man­de larmen är att SKL ropar på vargen så ofta att rege­ringen slutar lyssna. Men visst finns det fak­torer som ger an­led­ning att varna.
När an­delen äld­re blir högre sam­ti­digt som även barn och ung­domar blir fler får var­je yr­kes­ar­be­tan­de fler att för­sörja över skatt­se­deln. Efter­som det är kom­munerna och re­gi­onerna som har hu­vud­an­svaret för så­väl skola som äld­re­om­sorg och sjuk­vård, som dessa grupper an­vänder mest, ökar kost­naden ex­tra myc­ket.
För kom­munerna kommer ock­så flyk­ting­mot­tag­ningen att leda till ökade kost­nader när många pas­se­rat två­års­gränsen och statens di­rekta bi­drag upp­hör utan att alla kommit i jobb och där­för blir be­ro­en­de av för­sörj­nings­stöd, som kom­munerna står för.
Att kom­mun­sek­torn år pressad visas av att var fjär­de kom­mun gick med un­der­skott för­ra året och näs­tan hälften av re­gi­onerna. Det be­ror inte över­allt på bristande eko­no­misk styr­ning i vissa kom­muner.
Eko­no­mi­rap­porten läggs fram i ett läge där statens ekonomi byggts upp till att vara myc­ket stark, sam­ti­digt som kom­mun­sek­torn utarmas av allt fler stat­liga krav utan full­stän­dig fi­nan­sie­ring, inte bara på flyk­ting­om­rå­det.
Där­för är kravet från SKL helt rim­ligt, att staten måste öka stödet. En del av ök­ningen kan ske ge­nom att om­vandla riktade bi­drag till all­mänt bi­drag, vilket borde vara ett för fi­nans­mi­nis­tern bil­ligt men bra sätt att ge ett ef­fek­tivare stöd till kom­mun­sek­torn. De riktade bi­dragen leder ofta till ökade kost­nader för den kom­mu­nala verk­sam­heten.
I ja­nu­a­ri­av­talet mel­lan rege­ringen och C och L utlovas för­stärk­ning av de all­männa bi­dragen till kom­munerna. Det måste fi­nans­mi­nis­ter Magdalena Andersson leva upp till.


Kvinna lurad på aktier

$
0
0

TRELLEBORG

En 57-årig Trelleborgkvinna bestämde sig den 12 mars för att investera 60 500 kronor i aktier.
Aktierna som hon uppger att hon köpt via en 43-årig man som representerar ett företag utlovade goda förtjänstmöjligheter när han sålde in idé om köpet till henne.
Men när det nu gått två månader och inga aktier levererats har kvinnan fattat misstankar kring att något inte stämmer med köpet.
Vid kontakt med mannen har hon nu fått besked om att han haft mycket att göra men att aktierna ska levereras inom kort. Nu har kvinnan dock polisanmält 43-åringen som nu utreds misstänkt för investeringsbedrägeri.

Bilar med krossade rutor

$
0
0

VELLINGE

Under onsdagen utsattes flera bilar parkerade på olika platser i Vellinge kommun för inbrott.
På Fyrvägen i Falsterbo slogs en ruta in på en bil från vilken en ryggsäck med diverse kläder och mobiltillbehör stals mitt på dagen. En bit bort, på parkeringen vid Falsterbo kyrka, slogs ytterligare en bilruta in på en bil från vilken bland annat en plånbok med id-handlingar och bankkort stals.
Tidigare samma morgon kom en bilägare på Chroons gata ut till sin bil och upptäckte att en fönsterruta krossats och att bilens ratt var stulen samt ett par solglasögon.

Äldre kvinna togs inte till toaletten

$
0
0

HÄSSLEHOLM En äldre kvinna hängdes rutinmässigt upp i en lift ovanför sängen för att uträtta sina behov.
Oacceptabelt, säger enhetschefen som nu gjort en anmälan enligt lex Sarah.

Agerandet på ett av kommunens äldreboenden upptäcktes av en sjuksköterska, som frågade efter kvinnan och fick till svar att hon ”hängde”. När sjuksköterskan kom in på rummet såg hon att åldringen hängde i liften ovanför sängen med ett bäcken under sig.
På en fråga om varför svarade personalen att de inte hann flytta över henne till en toalett eller hygienstol, trots att en sådan stod alldeles intill, eftersom det gick så fort för den boende att uträtta sina behov.
En del av de anställda brukade därför göra på detta sätt medan andra lät henne uträtta sina behov i inkontinensskyddet.
Kvinnan själv ville inte stiga upp.

Kommunens omsorgsförvaltning lät utreda händelsen och nu har en anmälan enligt lex Sarah gjorts.
Kvinnan har inte fått den omvårdnad hon har rätt till och dessutom har hon utsatts för saker som som skulle kunna uppfattas som kränkande, slår utredaren fast. Ingen har funderat på eller ifrågasatt om sättet man hanterade henne på var värdigt.

Enhetschefen har nu haft samtal med alla anställda på boendet och påpekat hur olämpligt agerandet varit. Dessutom har vederbörande gått igenom hur det fungerar med hjälpen till alla de andra som bor där.
Ingen annan hade hängts upp på ett liknande sätt, däremot hade någon fått göra sina behov i inkontinensskyddet istället för att få hjälp till toaletten.
”I dessa fall ska det bedömas av legitimerad personal att brukaren inte, på grund av sjukdom, kan komma upp och sitta på toaletten minst en gång per dag” skriver utredaren.
För viss personal har arbetsrättsliga åtgärder vidtagits. Händelsen har också tagits upp med andra enhetschefer, för att förhindra att något liknande sker på något annat av kommunens äldreboenden.

Åldringen ska framöver få komma in på toaletten varje dag och det finns hjälpmedel som ska underlätta detta.
Kommunen har dock valt att bara hantera Lex Sarah-anmälan internt, eftersom händelsen inte bedöms vara så allvarlig att den måste anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

Fortsatt motigt för Trelleborgs FF

$
0
0

FOTBOLL Trelleborgs FF rosar verkligen inte marknaden i Superettan. Borta mot Mjällby AIF blev det en tung förlust med 1–2.

Därmed har TFF bara plockat en seger på de åtta första seriematcherna, och nu är goda råd dyra för den nye managern Peter Swärdh.
Det hjälpte inte att hans lag fick rena drömstarten, när Salif Camara Jönsson distinkt satte dit ett distansskott från 20 meter efter bara fyra minuters spel på ett idylliskt Strandvallen, som badade inbjudande i solsken.
Hemmalaget käkade sig in i matchen, och kvitteringen i den 54:e minuten var inte ologisk. Målet kom sedan Jakob Bergström nickat in bollen med bakhuvudet efter en hörna.
Sedan fick Mjällbyveteranen David Löfqvist komma in. Redan 2011 avgjorde han för Mjällby mot TFF, när lagen möttes i allsvenskan på Vångavallen. Nu satte han dit avgörande 2–1-målet på en straff, som det unga MFF-lånet Hugo Andersson orsakde efter att ha kommit för sent in i en situation.
Nu väntar hemmamatcher mot Örgryte och Öster för ett pressat Trelleborgs FF.

Besviket i LB07 efter poängtapp

$
0
0

FOTBOLL Damallsvenska Limhamn Bunkeflo följde upp skrällsegern över FC Rosengård med oavgjort, 2-2 (1-0), borta mot jumbon Kungsbacka DFF.

Hanna Persson spelade fram Sophie Sundqvist till LB07:s 1-0-mål i minut 21.
Därefter vände debutanten Kungsbacka, som kammat noll i sina fem första matcher, på tillställningen genom två snabba fullträffar i andra halvlek.
Sara Nilsson nickade in 1-1 i 58:e minuten och sex minuter senare gjorde Jenny-Julia Danielsson 2-1 på Påskbergsvallen i Varberg.
Men gästerna gav inte upp och i minut 74 satte Sophie Sundqvist pannan till 2-2.
Limhamn Bunkeflo var ytterst nära att avgöra i samband med ett trippelläge. Först rensades två bollar undan på mållinjen innan den gick i mål och dömdes bort för ruff på hemmamålvakten Moa Öhman.
Tränaren Renée Slegers hade inte tid att prata när tidningen ringde.

Viewing all 95545 articles
Browse latest View live