Höörs kommun – Kungörelse
Positiva effekter av avgiftssänkningen
Alliansregeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga gav både fler jobb för unga och positiva effekter på samhällsekonomin. Det visar forskning som gjorts på Stockholms universitet tvärtemot den argumentation som Socialdemokraterna fört fram inför valen 2014 och 2018. Tidigare utvärderingar har tytt på en positiv men ganska svag effekt på ungdomars möjligheter att få jobb.
Enligt de nya forskningsresultaten ökade sysselsättningen mer i de delar av landet där ungdomsarbetslösheten var störst. Arbetsgivaravgifterna i stort sett halverades, i två steg 2007 och 2009.
Genom sänkningen blev det billigare för företagen att anställda, vilket alltså ledde till att de anställde fler. I företag med många unga anställda ökade också lönerna mer än tidigare, inte bara till ungdomarna utan till hela personalgruppen.
Men inte bara lönerna ökade utan också företagens omsättning och vinster. Det innebär att reformen hade en positiv samhällsekonomisk effekt. När forskarna studerat effekten också för företagen, inte bara för den direkta målgruppen ungdomar, blir de positiva följderna tydliga.
S/MP-regeringen avskaffade de hör särskilda ungdomsrabatterna men med de nya forskningsresultaten borde det finnas förutsättningar att återinföra en ungdomsrabatt, åtminstone för de yngsta.
Följetongen brexit går vidare i total osäkerhet
Förhandlingarna mellan premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman. De försökte komma runt blockeringen i parlamentet om hur Storbritannien ska lämna EU genom att kompromissa ihop sig om ett förslag som skulle kunna få majoritet. Det byggde enligt uppgift på att en tullunion mellan EU och Storbritannien ska följa när britterna lämnat. Det skulle bland annat lösa problemen med gränsen mellan Irland och Nordirland.
Att de haft svårt att enas är inte förvånande. Båda är pressade av splittrade partier, där stora minoriteter skulle bli missnöjda, oavsett hur en kompromiss skulle se ut.
Ett annat problem är att Theresa Mays position i sitt parti blivit allt svagare.
När Boris Johnsson, skandalomsusad tidigare utrikesminister, deklarerat att han inte kommer att respektera en uppgörelse mellan Tories och Labour om han skulle bli partiledare och därefter att han vill kandidera till den posten blev det droppen som gjorde att ölsejdeln rann över för Corbyn. Han avbröt förhandlingarna eftersom ”premiärministerns eroderade auktoritet” gjorde det meningslöst att söka en uppgörelse.
May har lovat sitt parti att ange en slutpunkt för sitt partiledarskap efter att ett avtal röstats igenom i parlamentet. Nu lär det inte ske, så när avgår hon?
Än större blir osäkerheten om det ska ordnas en ny folkomröstning. Det kanske är enda chansen att få brexitfrågan avgjord.
Yngve Sunesson
EU viktigt för Skånes framtid

Den skånska myllan har åter färgats gul. Rapsen står i blom och förgyller vårt böljande landskap. För mig symboliserar det Skåne, med sina gröna näringar och livsmedel av kvalitet. Företagsamhet som bidrar till ökad sysselsättning och produktivitet i Skåne. En utveckling där EU är en viktig spelare i laget.
Den bild som ibland målas upp av EU som enbart ett dyrt och avlägset projekt stämmer inte. Visst har EU sina utmaningar och konstigt vore annars, men det är utmaningar som genom idogt arbete för Europa närmare varandra och bidrar till ett grönare, friare och mer medmänskligt Skåne och Europa.
Ett exempel på EU:s närvaro i Skåne är den Europeiska regionala utvecklingsfonden. I fondens program för Skåne-Blekinge uppgår stödet till 500 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning.
I mitt tidigare yrkesliv inom Lunds universitet och Malmö stad har jag själv sett vilken nytta EU-medel gör i verkligheten, det är en del av skåningens vardag. EU är en förutsättning för att vi i Skåne ska kunna bedriva forskning i världsklass och ha en fortsatt god stadsutveckling. Där finns mängder med exempel på projekt, satsningar och ny kunskap som inte varit möjlig utan samfinansiering från EU. ESS – världens mest kraftfulla neutronkälla – är bara ett exempel som inte hade varit möjlig att bygga i Skåne utan EU.
En annan viktig fond är Europeiska Socialfonden Sydsverige som omfattar cirka en miljard kronor och har finansierat flera satsningar för att stärka social inkludering och kompetensförsörjning.
Ett område som verkligen går att utveckla är täckningen av fiberanslutningar på den skånska landsbygden, i dag endast cirka 20 procent. I dag är internet lika självklart som elektricitet, ändå tillåts stora vita fläckar på den skånska bredbandskartan.
Det är oacceptabelt och omöjliggör digitalisering, företagande och digital vård. Det handlar om att kunna bo och verka där man vill. Hur skulle det vara om vi hade haft vita fläckar i elnätet? Här kan EU-medel göra stor skillnad.
Skåne, porten mot kontinenten, med närhet till både Danmark och Tyskland. Men att vara en del av en gränsregion är inte alltid lätt. Det ser vi fortfarande på gränskontrollerna vid Hyllie, sporadiskt bemannade av gränskontrollanter. Likväl tvingas tågen stå still och vänta på en passkontroll som oftast lyser med sin frånvaro.
Dessa kontroller är ett av många märkliga hinder som nästan varit utdöda inom EU. De fyra friheterna; fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital, är något som vi tar för givet, en enorm frihetsreform vars värde för rörlighet, företagande och turism är ovärderligt.
Ska Skåne vara en livskraftig region med stark framtidstro behövs EU. I stort och smått förbättrar EU förutsättningarna för att bo och verka här: fri rörlighet, förbud mot att ge antibiotika till friska djur samt stöd till forskning och utveckling.
Skåne behövs i EU och EU behövs i Skåne.
Låt KU jobba klart

Moderaterna gick i torsdags ut med att de vill så snart som möjligt låta riksdagen rösta om ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. De gör utspelet tio dagar före EU-valet och ett par veckor innan Konstitutionsutskottet är klart med sin granskning av Strandhäll.
Därmed står det klart att M-utspelet inte i första hand handlar om Strandhäll utan om Moderaternas dåliga opinionssiffror inför EU-valet. Det naturliga skulle annars varit att avvakta KU:s behandling av Annika Strandhälls agerande när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken.
Av vad som redan framkommit – Strandhälls många olika förklaringar till varför hon ansåg Begler måste sluta liksom uppgifter från såväl Begler som andra medarbetare på Försäkringskassan att avskedet handlade helt om socialdemokratisk valtaktik – tyder på att KU kommer att rikta hård kritik mot Strandhäll. Därefter hade det varit naturligt att väcka en misstroendetalan. Då hade agerandet fått större styrka och trovärdighet.
Nu riskerar istället Ulf Kristerssons utspel att leda till nya partipolitiska misstänkliggöranden. Självklart fick M stöd från KD och SD för misstroendeförklaringen. Även Jan Björklund gav snabbt besked om att L röstar för misstroende.
Centerpartiet och Vänsterpartiet, som båda är lika kritiska till Strandhälls agerande, vill däremot avvakta med besked med hänvisning till KU:s pågående granskning. Annie Lööf markerar att Centerpartiet nu koncentrerar sig på EU-valrörelsen men kommer att lämna besked i god tid före misstroendeomröstningen.
Det är klokt av Lööf och Sjöstedt att ha is i magen. Kanske finns det underlag från KU den 28 maj, när omröstningen ska ske, så att det då är motiverat att kräva Strandhäll avsatt, om hon inte redan kastat in handduken. Annars kan beslutet vänta någon vecka, tills KU:s arbete är avslutat.
Att hon inte kan sitta kvar är dock en självklarhet.
Caroline Hedwall på väg mot sin sjunde titel

Barsebäcksspelaren Caroline Hedwall storspelar i helgen. Hon är i ledningen inför den sista rundan i spanska Sotogrande på damernas Europatour.
Den 30-åriga svenskan är fyra slag bättre än par efter att ha gått den tredje rundan på 70 slag på den svårspelade banan utmed den spanska solkusten.
Hon är därmed ett slag före fransyskan Céline Herbin och tyskan Esther Henseleit inför finalvarvet.
– Jag ville ha ett bra utgångsläge inför den sista rundan, och det lyckades jag med, säger Hedwall till Europatourens hemsida.
– Det var inte bekvämt att spela i de blåsiga förhållandena, det var utmanande, men jag är väldigt nöjd med mitt spel.
En vinst för Hedwall skulle innebära hennes sjunde titel.
Näst bästa svenska inför avgörandet på söndagen är USA-baserade Daniela Holmqvist som ligger sjua.
Protestmarch för skolan

Lärare och förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare – ja alla som arbetar med barn i skola, förskola och på fritidshem gjorde under lördagen gemensam sak när de marcherade genom centrum.
– I förskolan har vi så stora barngrupper att vi inte hinner med, säger Tina Sanderg som höll ett av talen under manifestationen som gick från Triangeln till Stortorget.
Hon menar att personalen i många fall känner sig kluven. De flesta vill vara lojala med sin arbetsgivare och vill heller inte skrämma föräldrarna till barnen.
Men någonstans är det uppenbarligen många som är bekymrade över situationen.
De båda initiativen Lärarmarchen och Förskoleupproret samlade många demonstranter – tåget sträckte sig hela Södra Förstadsgatan från Triangeln till Regementsgatan.
Charlotta Cederberg-Gedik, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Kävlinge och en av medarrangörerna till demonstrationen berättade att det inte finns några fastslagna gränser för hur stora klasser eller barngrupper man får ha i skola eller förskola.
– Staten måste ta ett större ansvar, menade hon.
– Många kommuner har inte ekonomi som räcker. Det gör att barnen inte får det som de har rätt till enligt skollagen och läroplanen och att skolan inte blir likvärdig i hela landet.
Det är en av huvudpunkterna som initiativtagarna till manifestationen vill att framför allt politikerna uppmärksammar.
Man vill också sätta fokus på nedskärningar och orimlig arbetsbelastning.
Lundberg hjälte när Torn vann
Niclas Lundberg blev matchvinnare borta mot Tvååkers IF, 1-0.
– En jättehärlig seger, konstaterade tränaren Richard ”Kalle” Ringhov i bussen på väg hem från Övrevi i Varbergs kommun.
– Det är mentalt tufft att möta ett bottenlag mellan två toppfajter, men jag är stolt över killarnas sätt att genomföra matchen.
Segermålet kom efter ett mönsteranfall som avslutades på bästa tänkbara sätt i minut 10.
Niklas Nilsson nickade fram bollen till Dylan Kosik Sulaiman. 25-åringen passade sedan Niclas Lundberg som gick på yttersidan om högerbacken och nätade vid första stolpen.
– Så gött. Ett klassmål, myste Kalle.
Tvååker tilläts äga mycket boll och pressade stundtals tillbaka Torn utan att för den sakens skull oroa på allvar.
I stället var det gästerna som låg klart närmast 2-0 då Patrik Östlund kom fri med målvakten.
– Vi hade en sämre dag spelmässigt, men tycker ändå att vi kontrollerade matchen bra. Tvååker skapade nämligen ingenting värt namnet.
Hos Stångbyklubben utmärkte sig mittbackarna Niklas Nilsson och Ludvig Bergman som höll ihop laget på ett föredömligt sätt.
Om en dryg vecka, söndag 26 maj, väntar hemmamatch mot toppkonkurrenten Landskrona Bois.
Succé för dryckesmässan

För andra året arrangerade Skånes dryckesproducenter mässa i Folkets park för att visa den bredd och kvalitet som Skåne kan erbjuda. Det blev succé – inte minst då vädret var som beställt av arrangörerna...
– Det här har blivit större än man kunde tänka sig från början, sade Emil Jonsson, en av utställarna på mässan.
Han pratade egentligen om bryggeriverksamheten på Remmarlövs gård utanför Eslöv, men beskrivningen är lika giltig för bryggeriverksamheten i Skåne i stort.
– Egentligen finns det ingen anledning att importera öl utifrån, här finns alla sorter man kan tänka sig, menade hembryggaren Erika Norén i bryggarkollektivet Secret Sisters Brewing.
– Det finns helt klart ett miljöperspektiv på detta och nu börjar man alltmer övergå till att hämta hem bryggare som gör öl på plats snarare än att ha en bryggare som gör öl någonstans långt borta som sedan ska fraktas över halva världen, tillade Michael Nathhorst från Hyllie Bryggeri.
Båda trivdes på mässan där stämningen är vänlig, och kollegial.
– Här känner man sig välkommen även om man inte brygger några stora mängder, påpekade Erika. Det är kul att få diskutera öl med andra likasinnade och här råder en öppen, trevlig och stöttande atmosfär.
Secret Sisters Brewing är en del av kollektiet Minus 1, där hembryggare brygger öl som sedan köps och serveras av Bishops Arms. De brygger kanske 100 liter öl åt gången, medan Hyllie Brygeri brygger 1000 liter åt gången. Gemensamt är ändå att både Michael och Erika brygger öl som de själva gillar.
– Vi har till exempel gjort öl med andalimanpeppar, en vattendelare som några gillar och andra inte, berättar Erika.
– Jag har bryggt suröl med lingon och granskott, som blev väldigt lyckad. En orienterare var lyrisk och menade att den var som underbar morgon i skogen fast på flaska, ler Michael.
Att tjejerna är i minoritet bland bryggarna ännu så länge tycker Erika är konstigt:
– Historiskt sett så är det ju kvinnorna som har bryggt öl i alla tider. Det är en omodern uppfattning att öl inte är något för tjejer.
Besökarna Hedvig Grimsholm och Anette Andersson håller med.
– Absolut! Det har blivit bättre under senare tid, inte så könsstereotypt.
Årets nyhet på mässan, ett stabilt plastglas som besökarna använde gång på gång (givetvis med diskning mellan gångerna) var också uppskattat.
– En bra grej för miljön, menade Torbjörn Grimsholm. Vi dricker bara halvor åt gången, för vi vill helst smaka alla sorter som finns här i dag.
Ineffektivt LBK utan poäng igen
Lunds BK kammade noll för andra division 1-matchen i rad efter 0-2 (0-1) hemma mot IK Oddevold.
– Tungt. Vi hade bollen 80 procent av tiden och skapade en hel del som vi borde ha gjort mål på, suckade besvikne tränaren Jack Majgaard Jensen.
Ajdin Zeljkovic öppnade Uddevallalagets målskytte i minut 38 och i 88:e minuten nickade Ali Al-Habobi in 2-0 på en hörna.
Siffror som definitivt inte speglade matchbilden på Klostergårdens IP.
– Oddevold gjorde mål på sin enda chans i första halvlek och skapade heller inte mycket mer efter pausen, konstaterade Majgaard Jensen.
– Men i fotboll är det effektiviteten som räknas.
Konstnären Peter Dahl är död
Den norskfödde konstnären Peter Dahl är död, skriver Aftonbladet. Han blev 85 år gammal och avled under natten till Norges nationaldag.
Peter Dahl är kanske mest känd för skapandet av sina illustrationer av Bellmans Fredmans epistlar samt för sin fantasivärld Caribanien, ett stort verk med träd, hus och 30 000 tennsoldater.
Peter Dahls hälsa har inte varit god de senaste åren. 2015 hittade läkare en tumör i hans hjärna som inte gick att operera bort.
– Han var en oerhört varm, innerlig och omtänksam person. Genom konsten levde han ut mycket av det han inte kunde verbalisera, särskilt under de sista åren, säger hans hustru Tina Hamrin Dahl till Aftonbladet.
En till sjukhus efter bråk
Vid 17.30-tiden larmades polisen till området kring Furugatan med anledning av ett bråk.
På plats hittades en person med skador i ansiktet. Personen ska ha förts till sjukhus med okänt skadeläge.
Enligt uppgifter från platsen så ska det ha rört sig om ett slagsmål mellan 15 till 20 personer.
Huruvida detta stämmer eller inte är i nuläget oklart. Polisens rapport kring ärendet är ännu inte färdigställd.
Rosengård vände och gick upp i topp
FC Rosengård 1917 vände 0-2 till 3-2 hemma mot Qviding FIF och tog över serieledningen i division 2 västra.
– I dag leker fotbollslivet och livet i största allmänhet, konstaterade påtagligt belåtne tränaren Mladen Blagojevic på lördagskvällen.
– Just nu sitter jag i en trädgård i Lomma och äter glass.
Hans manskap öppnade klart bäst och hann skapa två riktigt bra målchanser innan Qviding kontrade in 1-0 i minut 27. Målskytt: Daniel Tidstrand.
Och bara åtta minuter senare gjorde samma spelare 2-0 på en ny omställning.
– Två rejäla kallduschar under vår spelmässigt bästa period i matchen, menade tränaren.
Därför var Ali Jasims 1-2-reducering i 44:e minuten oerhört viktig för fortsättningen.
Qviding inledde starkast i andra halvlek och ett 3-1-mål hängde i luften vid flera tillfällen.
I stället svängde matchbilden på nytt.
William Magnusson ersatte Ali Jasim i 76:e minuten och blott två minuter senare forcerade han in kvitteringen.
Som blev 3-2 efter att skyttekungen, tillika lagkapten, Granit Sherifi träffat rätt med skallen i minut 89.
– En välförtjänt seger mot ett väldigt bra fotbollslag. Sista 20 minuterna hade vi flera fina inhopp och plockade fram härligt jävla anamma, myste Mladen Blagojevic.
– Spelet klickade inte till 100 procent, men vi tog tre poäng och visade rätt attityd hela vägen.
FC Rosengård toppar nu tabellen två poäng före nykomlingen Onsala BK.
I nästa omgång väntar bortamatch mot bottenkrigande Vinbergs IF.
– För tillfället ser det mycket bra ut. Samtidigt kan det svänga snabbt och just ödmjukhet är något som jag trycker på hela tiden, sa Blagojevic.
Matilda Larsson sköt Skurup till serieledning

Matilda Larsson skickade in segerbollen i 90:e minuten.
– Känns skönt. Det är alltid härligt att toppa en serie, myste tränare Stefan Rask med ett antal timmars distans till lördagens drabbning på Skurups IP.
– Vi är lite slitna och inte på topp spelmässigt, men visade en härlig inställning och jobbade som djur hela matchen.
Thilda Andersson gjorde 1-0 i 36:e minuten och nio minuter senare utökade rutinerade Thérese Persson välförtjänt till 2-0 på straff.
Men gästerna gav inte upp.
Isabella Lundell reducerade i upptakten av andra halvlek och med drygt sex minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Sanna Jeppsson.
Skurup repade dock mod och efter en sista kraftansträngning forcerade Matilda Larsson in segerbollen i minut 90, 3-2.
– Starkt att kunna komma tillbaka på det sättet och ändå ta tre poäng, konstaterade Rask.
– Just nu är vi inne i en tuff period och när maj är över har vi spelat sex matcher på 21 dagar. Därför var det mer en arbetsseger än något skönspel.
Ett extra plus ska gå till högerbacken Moa Persson som var felfri under 90 minuter plus stopptid.
– Fantastiskt att se henne. Hon har utvecklats otroligt mycket under de här månaderna som jag varit tränare.
Lundvik föll på tittarrösterna
Ändå blev det bara en sjätteplats.
Den svenska Eurovisionkvällen kan sammanfattas i ett ord: antiklimax.
John Lundvik stod för ett bra framträdande som föll jurygrupperna i smaken. När de 41 länderna röstade låg Sverige länge tvåa eller trea, bakom ledande Nordmakedonien och förhandsfavoriten Nederländerna. Men på sista landet gick Sverige upp i ledningen, två poäng före Nordmakedonien och åtta före Nederländerna.
Till i år hade omröstningsförfarandet gjorts om. Det innebar poängen från tittarrösterna gavs till det land som låg sist, för att sedan klättra uppåt i resultatlistan.
När topptrion från juryrösterna återstod ledde Italien, men passerades snart av Nederländerna.
Då kom först Nordmakedoniens antiklimax. Tittarpoängen räckte långtifrån till att ta över ledningen.
Och då var det bara Sverige som kunde utmana förhandsfavoriten. Programledarna upprepade gång på gång att Sverige behövde mer än 253 poäng. När de sedan presenterade Sveriges poäng – blott 93 – förbyttes John Lundviks förväntansfulla ansiktsuttryck i vad som snarast kan beskrivas som chock.
I stället för att sjunga hem den sjunde Eurovisiontiteln till Sverige blev det bara en sjätteplats, och Nederländerna fick gå upp på scen för att ta emot prispokalen och framföra vinnarbidraget en gång till.
Borgeby föll mot Hammarby
Borgeby FK förlorade en dramatisk bortamatch mot topplaget Hammarby IF i Elitettan. Gästerna jagade en kvittering i slutet och ropade på straff efter en hörna. I stället kontrade Hammarby in 4-2.
Slutkvarten i Stockholm blev händelserik. Hammarby ledde med 3-1 när Julia Welin tände hoppet om bortapoäng med ett mål i 84:e minuten. Och kort därefter var det en handssituation inne i Hammarbys straffområde som domaren släppte.
– Vi skjuter och bollen tar på handen på en av deras försvarare. En solklar hands. Domaren släpper den och Hammarby går upp och gör 4-2 i nästa anfall. Det är tredje matchen vi åker på sådana domslut, säger Borgebytränaren Patrik Persson.
Hemmalaget rivstartade och tog ledningen i 20:e minuten. I början av andra placerade Mathilda Holmberg snyggt in kvitteringen. Borgeby stod upp bra mot tufft motstånd och hade ett skott i stolpen vid ställningen 1-1. Men det var Hammarby som med två mål kopplade ett ordentligt grepp om matchen. Trots en stark avslutning och Welins fullträff fick Borgeby vända hem utan poäng.
– Vi gör en fantastiskt bra match. Vi ligger rätt i defensiven, vinner bollar och skapar målchanser för att vi spelar bra. Klart att det syns att Hammarby har ett annat tempo, men jag tycker tjejerna gör en kanonmatch, säger Persson.
Två rånade godisbutik
Enligt Skånepolisen kom två gärningsmän in i butiken vid 18.30-tiden. En av dem var maskerad, den andre var omaskerad.
De båda gärningsmannen hotade personalen med kniv och tvingades till sig flera cigarettlimpor.
Polisen söker nu efter gärningsmännen.
Ingen person ska ha skadats vid händelsen som rubriceras som rån.
Var skall makten ligga?

I den svenska EU-valrörelsen kan det låta som om det är helt avgörande för både EU:s framtid och andra viktiga framtidsfrågor vilka personer som svenska väljarna skickar till Bryssel. I själva verket betyder det ganska lite.
Europaparlamentet som nu skall väljas består av 751 ledamöter. Endast 20 av dessa är svenskar, alltså en rätt perifer gruppering. Ännu mindre länder har dessutom färre, det finns de med bara 6 ledamöter medan Tyskland som är störst har 96 och andra stora länder som Frankrike och Italien 74 respektive 73.
Sammansättningen visar faran med en utveckling där maktförskjutningen ökar mot EU som organisation på medlemsstaternas bekostnad. Får EU alltför mycket att säga till om ger vi upp mycket av det som varit vår grundläggande självständighet och överlåter det till de folkrikaste länderna inom EU.
Detta gör det till en helt avgörande fråga att inte låta EU växa sig allt starkare på medlemsstaternas bekostnad och därmed urholka demokratin, vilket blir fallet om svenska folket alltmer styrs av representanter från EU-största medlemsstater och inte den svenska riksdagen och regeringen.
Frankrikes president Macron är den som tydligast pekat ut en framtid där EU:s överstatlighet ökar och går i riktning mot något som liknar den mest kända federationen, USA:s Förenta stater. Men förutsättningarna för att USA fungerar som statsbildning är att landet består av delstater som talar ett och samma språk, engelskan. Det skulle också allvarligt urholka demokratin om det kombineras med en maktförskjutning till Europaparlamentet där de små länderna lätt blir statister.
Därför är det så viktigt att EU, om Brexit blir av, inte beslutar att de kvarvarande länderna skall täcka upp för den brittiska medlemsavgiften. Med mindre pengar i kassan bromsas de överstatliga ambitionerna och markeras att EU är ett samarbete mellan självständiga stater och inte en penningslukande överstat.
Lars J Eriksson
SD-kandidat stryks från partiets lista
Sverigedemokraterna stryker EU-parlamentarikern Kristina Winberg från sin kandidatlista inför valet till EU-parlamentet.
I ett pressmeddelande skriver partiet att Kristina Winberg ”under de senaste åren givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal – men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen”.
Winberg fanns på fjärde plats på partiets lista.
Men enligt SD har politikern valt att klippa banden med partiets valorganisation.
Under söndagen beslöt SD:s verkställande utskott att Kristina Winberg inte har partiets förtroende och att hon stängs av från sitt medlemskap.
På sin facebooksida skriver Kristina Winberg att ”det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig”.
Enligt politikern kommer hon inom kort att bemöta de ”horribla anklagelser” som riktats mot henne.
V cyklade runt i Malmö

Örtagårdstorget fylldes med nyfikna rosengårdsbor när Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt och Ana Süssner Rubin i spetsen drog igång sin cykelturné i Malmö.
Klimatpolitik och antirasism stod högt på dagordningen när Jonas Sjöstedt och Ana Süssner Rubin talade på ett soligt Rosengård.
– Vi kommer aldrig anpassa oss till de högerextrema partierna. Vänstern är det riktiga motpolen mot rasism, sa Jonas Sjöstedt och fick applåder.
– Vi ska jaga skattesmitare, inte flyktingar, sa Ana Süssner Rubin.
Frågan om utsläpp och flygskatt som Vänsterpartiet vill driva i EU kom upp. Jonas Sjöstedt påpekade att det finns ett litet antal stora företag som står för en stor del av utsläppen.
– Om det är några som borde känna klimatskam och klimatångest så är det de, sa han.
Efter Rosengård gick färden vidare i form av en cykelkaravan mot Seved för att via sjukhuset sluta vid valstugan på Gustav Adolfs torg.
– Människor känner sig långt borta från det här valet, konstaterar Ana Süssner Rubin efter att dagens fyra stopp i Malmö är avklarade.
Hon menar att det finns ett problem med att många inte vet hur EU:s politik påverkar dem i sin vardag. Bemanningsföretagens arbetsvillkor är ett exempel.
– Företag kan sparka sin personal och återanställa dem genom bemanningsföretag med mycket sämre arbetsvillkor. De otrygga arbetsvillkor som bemanningsföretagen har kommer från EU, det är det många som inte känner till.
Vänsterpartiet, som varit kritiska till Sveriges medlemskap i EU sedan start, beslutade i februari att slopa kravet på utträde.
– Vi ser två frågor som är akuta. Dels klimatfrågan där det är avgörande vad EU gör. Dels hotet från extremhögern. säger Jonas Sjöstedt och menar att den ekonomiska politik som EU för skapar otrygghet vilket i sin tur leder till att högerextrema partier vinner mark.
– Politik mot otrygghet är också i förlängningen en politik mot högerextremism.
Det är lätt att se att EU inte bygger på vänsterpolitik. Hur förhåller man sig till det som vänsterpartist?
– Det finns områden där det går framåt som till exempel utstationeringsdirektivet, säger Ana Süssner Rubin och syftar på en ändring av direktivet som innebär att fackföreningar kan kräva samma löner och villkor för utländsk arbetskraft i Sverige.
– EU är inget vänsterprojekt, men vi vill försöka inskränka den absoluta makten.