Skolan får nu kritik av Skolinspektionen för att bland annat ha brustit i att utreda flera av de anmälda händelserna.
Det var i höstas som föräldrarna valde att göra en anmälan till Skolinspektionen efter att deras barn blivit utsatt för kränkande behandling på skolan, men även på fritiden och i sociala medier.
De uppger totalt 17 olika tillfällen som eleven ska ha blivit slagen eller kallad saker av andra elever.
Vid ett tillfälle ska eleven ha blivit slagen i huvudet av en elev – och en annan filmade detta och lade ut den på Snapchat.
Vid andra tillfällen ska eleven ha blivit kallad ”flodhäst”, ”tjockis” och ”idiot”.
Skolan uppger för Skolinspektionen att varje enskild händelse som har kommit till personalens vetskap har utretts.
”Under 2018 har det gjorts åtta olika kränkningsanmälningar som alla har utretts av respektive uppgiftslämnare och/eller mentor.”
Skolan ska även ha vidtagit åtgärder.
”Bland annat i form av samtal med inblandade elever och deras vårdnadshavare, extra rastvärd inomhus och utomhus, utsett en vuxen som X kan vända sig till om mentor inte är tillgänglig, en vuxen som i en period ”skuggat” X, möjlighet att bli mött av kamrater och/eller vuxen vid passage in i skolan samt insatser med bland annat kurator på gruppnivå.”
Skolan skriver även i sitt svar att både eleven och vårdnadshavarna i slutet av februari 2019 uppgav att skolsituationen förbättrats och att X nu trivs i skolan och att utsattheten och mobbningen har upphört.
Men Skolinspektionen är inte nöjd. Myndigheten anser inte att den har kunnat slå fast huruvida några kränkningar inträffat vid flertalet av händelserna, eftersom skolans utredningar inte är tillräckligt klargörande.
Bland annat tas filmen som lades ut på sociala medier upp som exempel. I det fallet påpekar Skolinspektionen att kommunen uppgav att det även förekom kränkande kommentarer men man angav inte vad dessa ska ha varit, vilket myndigheten menar visar att man inte har visat att eleven utsatts för kränkande behandling.
I ett annat fall anser Skolinspektionen att det är oklart om händelsen anmälts till rektorn.
”Händelsen anmäldes dock inte till huvudmannen, vilket utgör en brist.”
Skolinspektionen gör också ett förtydligande:
”Att det inte krävs att en elev uttryckligen säger att denne upplevt sig kränkt för att anmälnings- och utredningsskyldigheten ska inträda.”
Skolinspektionen konstaterar att föräldrarna inte har bestridit skolans yttrande om att situationen på skolan blivit bättre för eleven, men anser att:
”Skolan och huvudmannen borde ha agerat mer skyndsamt för att komma tillrätta med kränkningarna, men kan inte finna det visat att skolan och huvudmannen inte har följt skollagens krav i denna del.”
Sjöbo kommun föreläggs dock att vidta åtgärder så att skyldigheten att motverka kränkande behandling uppfylls. Barn- och elevombudet ska utreda förutsättningarna för skadestånd.