![]()
VELLINGE – Jag vill få folk att stanna upp och inse att vi bor mitt i ett skafferi, vi har ju allt här i vår kommun.
Det säger Paul Nilsson som fick med sig lantbrukarkollegorna i LRF Vellinge och tillsammans arrangerar de nu en lokal Bondens dag.
Lök och jordgubbar, potatis och rabarber, sallad och raps men väldigt mycket mer odlas runt om på den bördiga slätten i Vellinge kommun. Men många tänker varken på var det närodlade grönsakerna växer eller den höga kvaliteten de faktiskt håller. Detta funderade lantbrukare Paul Nilsson från Eskilstorp på och när han kommit ett steg längre och presenterade han tankarna på en Bondens dag med enbart producenter från Vellinge kommun för övriga i styrelsen i LRF Vellinge.
– Vi bönder glömmer ofta bort att vara stolta över de högklassiga produkter vi odlar här i kommunen, det vill jag ändra på, säger Paul Nilsson, en av runt 150 lantbrukare i Vellinge kommun.
Han odlar själv raps på närmare 50 hektar tillsammans med sockerbetor och spannmål på marker som sträcker sig ner mot Eskilstorpsängar i norra delen av kommunen.
Paul Nilsson berättar att lantbrukarkollegorna i LRF var med på noterna direkt när han presenterade idén. På olika sätt har de alla engagerat sig och kommit med förslag på aktiviteter och även anmält sig som funktionärer.
Med gemensamma krafter arrangerar LRF Vellinge nu Bondens dag som egentligen spänner över hela helgen den 15-16 juni och är tänkt som en familjedag med utställare, mat, djur och maskiner.
– Vi är ju inte så många bönder kvar längre, vår verksamhet har blivit storskalig och så även våra maskiner. Därför vill vi ge besökarna en bild av den utveckling som skett och visar bland annat veterantraktorer men också moderna traktorer, berättar Paul Nilsson.
Avsikten är även att skapa en ökad förståelse för böndernas vardag, som att stora arealer mark kräver att de måste köra på vägarna med sina maskiner vilket inte sällan skapar en stor frustration bland andra förare.
– Om man förstår varför vi är ute och kör så kanske man inte gör den där irritationsomkörningarna.
Paul Nilsson vill också att gemene man och framför allt barnen ska lära sig mer om vad det blir av till exempel vete, råg, korn, raps, havre och sockerbetor, vilket ges möjlighet under arrangemanget som hålls på Vellingeblommans parkeringsplats i ett nära samarbete med ägaren Dan Tedestål.
– Vi är båda två uppvuxna på Vellinge väster och han är väl insatt i lantbrukets förutsättningar. Dessutom har han en stor yta som han nu upplåter för arrangemanget så jag kontaktade honom som direkt var med på idén, berättar Paul Nilsson.