Kultur och Nöje Tolv av Sveriges skarpaste hjärnor gör upp i programmet Genikampen, som börjar sändas i SVT söndag den 6 september. Programledare är Micke Leijnegard och bland de tävlande finns Robert Persson, 61, läkare från Malmö.
– Det var en ren tillfällighet att jag kom med, säger Robert, som skickade in sin intresseanmälan timmarna innan anmälningstiden gick ut.
Hemma i tv-soffan i Malmö sitter Robert Persson som många andra och tittar på frågesport – och kan alla svaren.
– Jag har väl varit kaxig hemma och min sambo sa till mig redan under förra säsongen av Genikampen att jag skulle söka dit. Nu har hon tjatat lite extra när vi såg förhandsklippen på tv, säger Robert Persson med ett litet skratt.
Han funderade kring det hela och timmarna innan anmälningstiden gick ut, klockan tio på kvällen, satte han sig och skickade in ett kort cv. SVT nappade på detta, hörde av sig och ville göra en skype-intervju och därefter kallades Robert Persson till casting i Stockholm.
– Vi fick göra en massa tester; logiska tester, minnestester, konstruktionstester och kreativitetstester. Det gick väldigt bra och jag fick beskedet att om jag fortfarande ville, så fick jag vara med. Det kändes som om det kunde vara en knasig och rolig grej. Det krävs ett visst mod för att ge sig in på det och kanske göra bort sig i tv, men jag tyckte inte att jag hade något att förlora.
Robert Persson är läkare i grund och botten och har en ådra för naturvetenskap. Genom åren har han bibehållit och utvecklat sina kunskaper i matematik, fysik och kemi och är även nyfiken på filosofi och neurovetenskap.
– Jag är allmänbildad, intresserad av kultur och är en operaälskande människa. Och så tycker jag att det alltid är roligt att tävla, samtidigt som det är en anspänning att göra det med andra personer. Alla ska markera lite var de befinner sig.
De tävlande i Genikampen är indelade i två lag som kämpar mot varandra.
Hur var det att möta de andra tävlande?
– Vi var en ganska brokig skara. Jag trodde vi skulle vara lite mer homogena. Jag är själv ganska mycket individualist och så var också många av de andra. Det kan bli problem att samarbeta. Jag trodde man skulle kämpa för laget, men min personliga känsla är att det inte alltid var så.
Inspelningarna skedde i våras och vädret var inte det bästa för en utevistelse. Programmet spelades in på ett gammalt industriområde.
– Det var mycket strapatser, mycket av tävlandet pågår ute och det är mycket praktiska moment. Jag trodde nog det skulle vara mer teoretiska tävlingar, men det måste ju bli bra tv också och då måste det vara effekter.
Att tv-inspelningar innebär mycket väntan fick också deltagarna erfara.
– Det var lång väntan mellan tagningarna, lite som i det militära när man satt och väntade. Jag har stor respekt för dem som gör tv, det är komplicerat och resurskrävande. För oss tävlande är det många gånger så att under inspelningen är det svårare att komma på svaren än det är hemma i tv-soffan.
De tävlande är från 17 till 61 år och Robert Persson är alltså gängets äldste,
Blir man klokare med åren?
– Man får lite mer nyanser, saker får andra valörer. Men man orkar kanske inte lika mycket, jag tycker man kroknade lite på slutet. Det är både för och nackdelar med åldern, det beror på typen av frågor.
Har du alltid känt att du är extra smart?
– Jag har alltid haft lätt för att lära mig och folk brukar säga att jag har ett enormt minne. Men intelligens är ett brett begrepp, som man ska vara försiktig att använda, tycker jag.
Robert Persson får alltid bra resultat i IQ tester och hade alla rätt på det Mensa-test han gjorde. Men han är inte så intresserad av sådana tester.
– Jag tycker bättre om problem som har relevans i verkligheten. Jag är till exempel en hängiven schackspelare. Att spela schack är ett spännande sätt att mäta sin kognitiva förmåga, säger Robert, som tycker att ett schackparti eller en matematikformel kan innehålla en fantastisk skönhet.
Robert Persson känner sig inte helt nöjd med sin insats i Genikampen och inspelningarna var inte heller alltid så angenäma.
– Det här kommer i alla fall att bli ett minne för livet, säger han.