
Spelutvecklingsföretaget i Malmö växer så det knakar.
I entrén till Kings studio i Malmö så möts man av en stor vägg med tecknade humoristiska bilder på personalen på företaget, avbildade som djur. Öppnar man ramen finns där ett autentiskt foto också. Problemet är att väggarna snart inte räcker till. Några tomma ramar finns ännu, men redan veckan därpå är tre av dem fyllda. Bara det senaste året har företaget vuxit med cirka 30 anställda.
– I år i Malmö har vi jobbat väldigt hårt med att hitta personal och jag skulle vilja säga att vi lyckats väl, berättar studiochef Daniel Svärd.
Spelutvecklingsföretaget King har funnits i Malmö sedan 2012. Från början var man ett Stockholmsföretag men idag finns företaget på flera platser runt om i Europa, USA och Japan.
– När bolaget började se sig omkring för att se var vi ville växa ytterligare så kändes Malmö som ett naturligt val. Här hade spelutveckling redan en historia och det fanns en digital kompetens, berättar Daniel Svärd.
Att rekrytera rätt personal är nämligen en utmaning berättar Daniel Svärd. Det gäller att hitta personer med rätt kompetens som passar in i företagets kultur och som vill arbeta på Kings sätt.
– Men det är också viktigt att de anställda känner att även de får vad de är ute efter i sitt arbete.
En annan sak är rätt värderingar.
– Vi arbetar som team, inte individer, och vill ha ett klimat där man är öppen, ödmjuk och vänlig. Givetvis är det bra och sunda värderingar att ha, men det är också av kommersiellt intresse. En miljö där de som arbetar känner att de kan vara med att påverka ger också en inre motivation till sitt arbete. Det här är en utmaning för alla moderna arbetsplatser.
För att hitta rätt personer så genomförs en mängd intervjuer. Enligt Daniel Svärd fler än på de flesta företag,
– Men det viktiga är ändå att individen hittar rätt genom att komma till oss, inte att vi hittar rätt individ. Det finns fantastiska, kompetenta människor som föredrar att jobba i en annan kultur än vår.
I Malmö är man idag 110 anställda med personal över 25 olika nationaliteter så språket man talar är engelska. För att den sociala tillvaron ska fungera även för dem som är långt hemifrån så har personalen interna nätverk och intressegrupper som företaget är med och sponsrar. Det kan vara allt från en fredagsöl till att gå på yoga eller köra gokart.
– Att ha en social koppling gynnar också verksamheten. Man kan snabbt be någon i gruppen att utföra något utan att först ha ett inledande samtal eller vara rädd för att trampa någon på tårna.
Daniel Svärd berättar att bolaget kan se att den senaste tidens rekryteringar stärkt Kings identitet och kultur. Men det har varit tidskrävande och nu ser man fram emot 2019 då det kommer finnas tid och utrymme att ta sig framåt i produktivitet.
Studion i Malmö ligger bakom världskända mobilspel som Pet Rescue Saga som varit live i fem år. Sedan 2017 har man även arbetat på Blossom Blast Saga. Båda spelen spelas på mobiler över hela världen och har miljontals spelare varje vecka.
– Vi jobbar också på nya spel. Man måste hela tiden förnya sig eftersom vi arbetar med underhållning och användarna förväntar sig mer och mer av upplevelsen. I takt med högre krav går också produktionstiden upp och då innebär bra verktyg och kontor även bra förutsättningar.
Daniel Svärd tillägger att när man spenderar så lång tid på en produkt så är det viktigt att kunna avgöra att man är på rätt spår, att spelteamet vågar lägga ned projektet om man efter ett tag kanske inte längre tror på.
– För att lyckas måste man vara bra på att ifrågasätta och ta vara på processen. Att till exempel ta med sig det som var bra även om man väljer att lägga ned för att ha med sig det till nästa produkt.
Under resans gång har utvecklarna även hjälp av användare och bjuder bland annat in fokusgrupper, antingen till kontoret eller via nätet, för att testa och kommentera eftersom det i slutändan är extremt viktigt för företaget att bygga ett spel för den stora massan som ska fungera globalt för en mängd olika användare.
– Utmaningen är att inte bygga sin egen favorit även om man råkar få arbeta med sin livs passion.
På vår rundvandring i studion hör vi plötsligt någon utropa; Äntligen har vi med pingviner på vår storyboard (fast på engelska). I rummet, som ser ut som ett klassiskt bibliotek med böcker och brädspel, har Pet Rescue-teamet samlats. På ett annat ställe sitter ett gäng på mjuka kuddar på konstgjort gräs och stirrar i sina mobiler. De arbetar försäkrar Daniel Svärd med ett leende.
I musikrummet, dit personalen kan gå för att koppla av med lite gitarrspel eller spel på trummor har ett mindre team på tre personer flyttat in för att förändra sin arbetsmiljö och komma på en lösning på ett problem.
– Det här rummet kändes bäst så vi flyttade in våra datorer här, förklarar Fredrik Olofsson.
Överallt finns även små färgglada mötesrum som ser ut som att de tagits fram för att barn ska känna sig som hemma. På frågan varför man har en så speciell och växlande inredning så ställer Daniel Svärd en motfråga.
– Hur tänker ni andra? När man lägger så mycket tid på att få rätt personer så ska de ha en bra, kreativ arbetsmiljö. Man ska kunna göra allt, fokusera, brainstorma, slappna av, byta miljö, eller sitta och ha strukturella möten. Allt detta behövs i ett kontor.
Att digitala spel är passionen på företaget går inte att ta miste på. Nära utgången finns en stor trappliknande möbel där personalen kan vara ett stort gäng och spela tv-spel.
– Men många av dem kan lika gärna söka upp ett internetcafé efter jobbet för att spela tillsammans eller ha en samling hemma. Det är inte alltid spelindustrin erbjuder mest pengar, men har man det här som yrkesliv och lyckas få jobba med det man vill, så är man verkligen intresserad av spel.