
När forskarna vid biologiska institutionen genomförde en så kallad bioblitz kring Ekologihuset under ett dygn i juni var förhoppningen att hitta omkring 500 växt- och djurarter.
– Men det blev 927, varav 21 rödlistade, och sex som inte påträffats i Sverige tidigare, berättar professor Pål Axel Olsson som var en av initiativtagarna.
Professor Honor C Prentice, en annan av initiativtagarna, betecknar resultatet som fantastiskt:
– Det visar hur viktiga även de urbana miljöerna är, säger hon.
En bioblitz är en intensiv inventering av en begränsad yta under kort tid för att hitta allt som lever där.
Pål Axel Olsson har tidigare lett liknande arrangemang i norra Skåne och det var erfarenheterna därifrån som gjorde att han bedömde 500 som en realistisk siffra.
– En skillnad är att vi nu haft tillgång till fler experter och det har nog betydelse, säger han.
Efter bioblitzen i Lund den 15 juni, med närmare 70 medverkande, har fynden analyserats och på fredagen presenterades resultaten som även rapporterats till den nationella Artportalen.
Sammanlagt har antalet rapporterade arter från Lunds kommun nu passerat 10 000, vilket innebär en sjätteplats i landet.
De sex helt nya arterna är samtliga steklar och totalt hittades 150 olika parasitstekelarter.
– En del av dem är fortfarande oidentifierade, förklarar Christer Hansson, intendent vid Biologiska museet.
Ryggradslösa djur utgjorde omkring 430 av de påträffade arterna och kärlväxter drygt 340, varav tio rödlistade. Dessutom hittades 90 mossor och lavar samt 36 fåglar.
– Det fanns även några däggdjur och fiskar, som elritsa som indikerar att vattnet i dammen håller god kvalitet, säger Pål Axel Olsson.
När Ekologihuset vid Sölvegatan uppfördes på 1990-talet anlades olika naturmiljöer runt byggnaden, och ett annat syfte med bioblitzen var att ta reda mer om vilka områden som har störst betydelse för den biologiska mångfalden, och få mer kunskap om hur de ska skötas.
En ny bioblitz planeras till nästa år, troligen i september och då är det tänkt att även studenterna ska medverka.
– Vi kommer troligen att gå i genom samma område igen – en annan tid på året innebär andra resultat, säger Pål Axel Olsson.