Majoriteten kallar den Sveriges vassaste parkeringspolitik. Oppositionen är inte lika imponerad och fick igenom en bordläggning när den diskuterades på torsdagens möte med kommunfullmäktige som var det sista innan valet.
Både Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ville bordlägga ärendet och fick igenom en minoritetsbordläggning med siffrorna 34-26. Nu skjuts beslutet om policyn upp till efter valet.
I samtliga nämnder där den diskuterats tidigare har M, L och SD yrkat på bordläggning men den har klubbats igenom med minsta möjliga majoritet.
Syftet med ”Översyn av parkeringsstrategier samt ny parkeringspolicy och norm” är att den ska bidra till att färre åker bil och fler går, cyklar eller åker kollektivt. Byggkostnader ska kunna hållas nere. Bostäder ska kunna bli billigare genom att fastighetsägare inte behöver bygga parkeringsplatser.
Både S, MP, V och FI ville klubba igenom policyn men så blev det alltså inte.
– Detta är en av de största sociala frågor som både vår stad och hela vårt samhälle tampas med, Det handlar om att göra det möjligt att bygga bostäder för ett rimligt pris samtidigt som vår stad växer med rekordtal, konstaterade tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S).
– Det handlar inte bara om parkering som rubriken talar om utan hur vi ser till att upprätthålla bostadsbyggandet, välkomna nya Malmöbor och ge dem den rättighet som den egna bostaden innebär.
Han konstaterade också att med policyn kan man bygga billigare bostäder än idag.
– Jag skulle vilja säga att det här är Sveriges vassaste parkeringspolitik, Vi får med oss en rad fastighetsägare för att lösa ett av de mest fundamentala behoven som Malmöborna vill ha, nämligen tak över huvudet.
– Vi behöver också anpassa vårt samhälle till det klimat som omgärdar oss.
Först ut från oppositionen att yrka bordläggning var Håkan Fäldt (M) som är andre vice ordförande i tekniska nämnden.
– Andréas Schönström pratar om social hållbarhet. En viktig del i den måste vara att kunna komma till jobbet och sköta familjens åtaganden på ett lämpligt sätt. Många familjer behöver en bil för att kunna göra det.
– Det här ärendet är dåligt, det hindrar boende från att lämna bilen hemma. De måste ta den till jobbet eftersom det blir för dyrt att låta den stå på gatan där man bor.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Märta Stenevi (MP) påpekade att bilen fick stor plats i oppositionens argument.
– Ni pratar om problemen för de familjer i stan som är beroende av bil. Men ni nämner aldrig de som inte har råd att köra bil och hur de begränsas av den norm som gäller i dag.
– I era resonemang ska bilen behålla sin överdimensionerade plats och aldrig dela med sig.
Vänsterpartiets Anders Skans höll inte med om att det var barnfamiljerna som behövde bilen mest.
– Du säger att familjer behöver bil, påpekade han i en replik till Håkan Fäldt. Om man bor i innerstan, nära kollektivtrafik behöver man inte bilen.
– Det är inte familjer som kör bil. Det är medelålders män som kör bil och det är dem du vill gynna.